latinica  ћирилица
10/12/2014 |  15:53 | Autor: TANЈUG

Novi standardi u liječenju teškog gubitka sluha kod djece

Djeca koja na rođenju ne reaguju na zvuk mogu da čuju i da nauče da govore ako im se na vrijeme ugrade slušni implantati, poručili su danas stručnjaci i pozvali roditelje da se jave u specijalizovane ustanove koje će im pružiti pomoć.

Direktor Klinike za otorinolaringologiju i maksilofacijalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Nenad Arsović rekao je da se u Srbiji, prema procjenama, godišnje rodi jedan do tri promila djece sa slušnim oštećenjem, od kojih jedan promil ima teško oštećenje sluha koje može da se otkloni ugradnjom kohlearnih implantata.

Od 2003, kad su na klinici počele da se rade takve operacije, sluh je rehabilitovalo petoro odraslih, kao i 105 djece kojima je nabavku impantata u najvećem broju finansirao Republički fond za zdravstveno osiguranje, rekao je on na konferenciji za novinare austrijske kompanije Med-El, koja je jedan od najvećih proizvođača slušnih aparata u svijetu.

Problem je u tome što se roditelji teško odlučuju za takvu vrstu liječenja i odlažu ga, a to je gubitak za dijete, rekao je dr Arsović i objasnio da slušne implantate treba ugraditi što ranije jer djeca mogu da razumiju jezik i uče da govore samo ako čuju.

- Ta deca mogu da postignu i mnogo više", rekao je on i predstavio desetogodišnju Miljanu Đorđević iz Gnjilana, kojoj je ugradio kohlearni implantat kad je imala 18 mjeseci.

Ova devojčica je rekla novinarima da voli da svira klavir, da je osvajala nagrade na međunarodnim takmičenjima i da, kad odraste, namjerava da postane pijanista.

Predstavnik kompanije Med-El dr Evald Turner rekao je da najjeftiniji kohlearni implantat košta 7.900 evra ali da, ako se gleda iz drugog ugla, treba pitati koliko košta ako se on ne ugradi.

Ocjenjujući da širom svijeta postoji velika potreba za slušnim implantatima, on je naveo podatak da njih koristi manje od deset odsto ljudi kojima su potrebni.