latinica  ћирилица
17/12/2014 |  10:37 | Autor: RTRS

NSRS: Izabrana nova Vlada RS i potpredsjednici parlamenta

Narodna skupština Republike Srpske sa 44 glasa za i 37 protiv izabrala je novu Vladu Republike Srpske.

1:30 Okončana je Treća posebna sjednica NS RS, na kojoj je izabrano rukovodstvo i radna tijela parlamenta. 

1:09 Za potpredsjednika NSRS jednoglasno izabran Nenad Stevandić (SDS).

1:07 Za potpredsjednika NSRS jednoglasno izabran Senad Bratić (Koalicija "Domovina").

00:51 Počela Treća posebna sjednica. U prvoj tački dnevnog reda poslanici biraju potpredsjednike NSRS. Sjednicu možete pratiti na programu RTRS-a.

00:41 Okončana druga posebna sjednica NSRS. Nakon desetominutne pauze počeće Treća posebna sjednica na kojoj će se birati radna tijela NSRS

00:29 Predsjednica vlade i ministri položili svečanu zakletvu.

00:27 Izabrana nova Vlada RS -ZA glasalo 44 narodanih poslanika, 37 protiv.

00:24 Za predsjedika Vlade RS izabrana je Željka Cijvnović. Za ovu odluku glasalo je 44 narodanih poslanika dok je 37 bilo protiv.

00:23 Predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović je na kraju rasprave rekao da je bilo 42 diskusije i 47 replika

00:03 Okončana rasprava. Mandatarka Željka Cvijanović u završnoj riječi odgovara poslanicima na stavove iznesene u raspravi. Pratite uživo na programu RTRS

23:26 U toku je posljednja diskusija. Očekuje se završna riječ mandatarke. Sjednicu možete pratiti ovdje.

22:30 Za raspravu je prijavljeno još šest narodnih poslanika. Posebnu sjednicu NSRS možete pratiti ovdje

21:45  Poslanik SNSD Vesna Јungić rekla je Cvijanovićeva u ekspozeu vrlo odgovorno navela gdje su slabosti i problemi i da je dat fokus na bitne oblasti koje će odrediti kvalitetet življenja.

Poslanik PDP Slaviša Marković rekao je da ova stranka neće podržati izbor nove Vlade Srpske, između ostalog, i zbog što je u prethodnom periodu vođena loša fiskalna politika.

Poslanik SNSD Luka Petrović napomenuo je da je glavna riječ u ekspozeu "reforme", dodajući da se naglašava i istrajavanje na započetim investicijama koje će dovesti do razvoja i povećanja zaposlenosti.

Poslanik SDS Nade Planinčević rekao je da je u prvom dijelu ekspozea data pozitivna ocjena stanja u Srpskoj "iz perspektive komoditeta onih koji su na vlasti". Prema njegovim riječima, drugi dio definiše brojne probleme i zadatke koje treba da uradi buduća Vlada Srpske, čime je demantovana pozitivna ocjena iz prvog dijela.

20:30 Poslanik SNSD Milan Kovač ocijenio je da ekspoze mandatara može da dobije prolaznu ocjenu, jer je reformski. .

Kovač smatra da poslanici opozicije nisu ništa konstruktivno predložili i da se još nalaze u predizbornoj kampanji.

Poslanik SDS Boris Јerinić tvrdi da je SNSD, predvodeći vlast u Srpskoj, do sada načinio katastrofalne greške.

20:04 Јoš nije okončana rasprava o ekspozeu mandatarke i sastavu nove Vlade Republike Srpske. Za raspravu je prijavljeno još 18 narodnih poslanika. Posebnu sjednicu NSRS možete pratiti ovdje.

19:18 Prenos Posebne sjednice NSRS možete pratiti na ovom linku  Opširan izvještaj o toku današnje sjednice gledajte u Dnevniku 2.

 

18.40 Poslanik SNSD Vanja Bajić rekao je da bi situacija u Srpskoj bila mnogo bolja da nije bilo poplava, koje su zaustavile ekonomski oporavak. Bajić je ocijenio da je mandatar dao dobar ekspoze.

Poslanik NDP Zdravko Krsmanović smatra da vladin program rada treba da bude dopunjen donošenjem zakona o ravnomjernom razvoju Republike. Kritikovao je kritikovao što je u ekspozeu najavljena gradnja autoputa do Livanjskog kantona, vrijednosti 600 miliona evra, dok su, kako je rekao, mnogi regionalni i magistralni putevi u pojedinim regijama postali makadamski.

Poslanik SDS Slavko Dunjić rekao je da je u zdravstvenom sistemu došlo do "poremećaja nadležnosti između segmenata koji čine taj sistem". Smatra da zdravstvenom sistemu Srpske prijeti kolaps i da bi svi trebalo da se uključe u rješavanje problema u zdravstvu, kao i da bi trebalo sazvati tematsku sjednicu Narodne skupštine posvećenu zdravstvu.

17:05 Nakon redovne pauze nastavljena rasprava o ekspozeu mandatarke Željke Cvijanović. Za diskusiju je prijavljeno još 26 narodnih posalnika. Sjednicu možete pratiti na programu RTRS-a

15.08 Posebna sjednica NS RS biće nastavljena nakon završetka redovne pauze, u 17 časova. Pratite prenos na RTRS.

15.07 Šef Kluba poslanika SNSD Radovan Višković istakao je da je u ekspozeu mandatara za sastav nove Vlade Srpske Željke Cvijanović prepoznata potreba da se pažnja usmjeri ka privredi i naglasio da je potrebno sačiniti i registar parafiskalnih nameta, te da je ekspoze dobro napisan i da treba da bude pretočen u ekonomsku politiku za narednu godinu.

Poslanik SDS Nenad Stevandić ocijenio da se Srpska nalazi u veoma teškoj situaciji zbog lošeg rada Vlade Srpske od 2006. godine, kao i da je ekspoze mandatara, koji je danas predstavljen u parlamentu, loše napisan.

Šef Kluba poslanika PDP Branislav Borenović smatra da u ekspozeu nema konkretnih prijedloga za rješavanje teške situacije u Republici Srpskoj.

12.50. Počela objedinjena rasprava o ekspozeu i predloženom sastavu Vlade. Za diskusiju su se prijavila 33 poslanika.

12.01. Polučasovna pauza na zahtjev SDS-a. 

12.00. Mandatarka završila podnošenje ekspozea.

 11.45.

Mandatarka predložila novi sastav Vlade. U novoj Vladi biće devet novih ministara.

Osam ministara dolazi iz SNSD-a. MUP će voditi Dragan Lukač, aktuelni ministri zdravlja i finansija Dragan Bogdanić i Zoran Tegeltija ostaju u svojim resorima, kao i ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić, građevinarstva Srebrenka Golić i nauke Јasmin Komić.

U Vladu se vraća Anton Kasipović sada kao ministar pravde. Ekonomski odnosi povjereni su Zlatanu Klokiću. Ministar za izbjegla i raseljena lica ostaje HDZ-ov kadar Davor Čordaš.

DNS je dobio tri ministarstva: Lejla Rešić nastavlja da vodi resor lokalne samouprave, Neđo Trninić ministarstvo saobraćaja,a prosvjete Dane Malešević.

U Vladi će biti i četiri ministra SP, ministar industrije Petar Đokić, ministar rada amilenko Savanović,Јasmina Davidović ministraka porodice,omladine i sporta i ministar turizma Predrag Gluhaković. 

11.40.

Poboljšati efikasnost rada javnog sektora

Mandatar za sastav Vlade RS Željka Cvijanović rekla je da je potrebno značajno poboljšati efikasnost rada javnog sektora, a da su problemi naročito izraženi u pravosuđu i drugim institucijama koje se bave imovinskim i ugovornim odnosima u privredi.

"Reforma javnog sektora podrazumijeva uspostavljanje efikasnije i efektivnije javne uprave, što dovodi do ušteda u javnoj potrošnji, a time i bolje alokacije javnih sredstava", rekla je Cvijanovićeva predstavljajući ekspoze poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

11.30.

Podrškom privredi do njenog rasterećenja

Politika podrške privredi ima za cilj njeno rasterećenje, stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje i reformu tržišta rada, što će omogućiti veće zapošljavanje i veći privredni rast, koji je osnova za bolji životni standard građana, istakla je mandatar za sastav Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

"Svjesni smo da će provođenje mjera za oporavak i novi rast privrede biti najvažniji i najteži zadatak nove vlade. Bez privrednog rasta dugoročno nećemo uspjeti u potpunosti konsolidovati javne finansije, niti provesti reformu javnog sektora", rekla je Cvijanovićeva predstavljajući danas ekspoze poslanicima u parlamentu Srpske.

Ona je naglasila da će osnovne mjere za oporavak privrede i podsticaj privrednog rasta biti realizovane stimulativnom poreskom politikom, rasterećenjem i poboljšanjem likvidnosti privrede.

"Mjere će biti realizovane i javnim investicijama, reformom tržišta rada, poboljšanjem ekonomskog i socijalnog položaja radnika, unapređenjem stečajnog postupka i politike u poljoprivredi", pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, u okviru podrške privredi, Vlada će i u 2015. godini zadržati stimulativnu poresku politiku, odnosno najniže poreske stope u domenu direktnog oporezivanja imovine i dohodaka građana i privrednih subjekata.

"Rasterećenje privrede provešćemo prvenstveno kroz rasterećenje obaveza za rad za novozaposlene radnike na određeni vremenski period. Očekujemo da će ovo motivisati preduzeća da zaposle nove radnike, uz smanjenje obaveza prema Republici za novozaposlene", kaže Cvijanovićeva.

11.20.

Cilj izgradnja stabilne ekonomije

Mandatarka za sastav Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla da će najvažniji cilj nove vlade u narednom četvorogodišnjem periodu biti izgradnja stabilne ekonomije sa pozitivnom stopom privrednog rasta, koji obezbjeđuje dugoročni rast životnog standarda građana i povećanje zaposlenosti.
Cvijanovićeva je navela da će ključne reformske oblasti nove Vlade biti politika podrške oporavku privrede i novom privrednom rastu, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija i evropske integracije.

"Naš cilj je da, realizacijom planiranih politika i reformi, izgradimo efikasniju i efektivniju javnu upravu, koja će pružati kvalitetnije i brže usluge građanima, uz nižu `cijenu koštanja`. Ujedno, da dodatnom fiskalnom disciplinom, unapređenjem procesa naplate svih javnih prihoda i pojačanom kontrolom trošenja javnih sredstava, obezbijedimo uštede u javnoj potrošnji, a time i dodatne izvore za podršku privredi", rekla je Cvijanovićeva predstavljajući ekspoze poslanicima u parlamentu Srpske.

Ona je naglasila da će biti obezbijeđena dodatna podrška privredi i povećanje zaposlenosti u realnom sektoru, rasterećenjem privrede, ukidanjem parafiskalnih davanja, te rasterećenjem rada na novozaposlene radnike.

10.50.

Mandatarka za sastav Vlade Srpske, Željka Cvijanović, podnosi ekspoze.

10.30.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović dao pauzu od 15 minuta, na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a.

10.15.

Јasna Lukić i Milan Kovač /SNSD/ i Dobrila Drinić /SP/, položili zakletvu i potvrđeni im poslanički mandati.

Posebna sjednica NSRS

Mandati su im dodijeljeni, jer su ranije mandate vratili Zoran Tegeltija, Dragan Bogdanić /SNSD/ i Petar Đokić /SP/.

Posebnoj sjednici prisustvuju potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić, predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH, međunarodnih institucija i vjerskih zajednica.

Nakon ove posebne sjednice zakazana je još jedna na kojoj bi trebalo da budu izabrani potpredsjednici parlamenta Srpske i članovi radnih tijela.

Prenos zasjedanja NSRS možete pratiti ovdje.