latinica  ћирилица
17/12/2014 |  16:32 | Autor: TANЈUG

Sutra otvaranje mosta "Mihajlo Pupin" u Zemunu (FOTO, VIDEO)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Narodne Republike Kine Li Kećijang, koji boravi u zvaničnoj posjeti Srbiji, sutra će otvoriti most Zemun - Borča. Svečanom otvaranju mosta prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Već odomaćenog naziva "Kineski", most koji je dobio ime po Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija "Čajna roud and bridž korporejšen", a dio je Severne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmjestiti teretni saobraćaj iz centra Begrada.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine. Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Pristupne saobraćajnice će biti dugačke ukupno 21,6 kilometara i dio od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta biće završen u septembru 2015. godine. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Na prvom mostu izgrađenom na Dunavu nakon 79 godina, koji je spojio obale Zemuna i Borče, uspješno su obavljena probna opterećenja i taj velelepni infrastrukturni objekat zajedno sa 10 kilometara pristupnih saobraćajnica je spreman za otvaranje.