latinica  ћирилица
17/12/2014 |  16:43 | Autor: SRNA

"Zecovi": Optužnica vraćena Tužilaštvu u istražnu fazu

Sud BiH vratio je Tužilaštvu BiH u istražnu fazu optužnicu protiv 15 lica optuženih za zločine protiv čovječnosti u selu Zecovi na području opštine Prijedor.

- Sud BiH insistira na profesionalnom odnosu prema svima, a naročito kompleksnim i osjetljivim predmetima i neće donositi odluke zbog kasnog dostavljanja optužnica u kojima optuženim licima ističe pritvor, nego insistira na zakonom predviđenim rokovima koji ostavljaju dovoljno vremena za kvalitetan rad, saopšteno je iz Suda.

U Sudu BiH pojašnjavaju da je Tužilaštvo dostavilo Sudu u petak, 12. decembra, na potvrđivanje ovu vrlo kompleksnu optužnicu koja se odnosi na 15 optuženih, 10 tačaka inkriminacija, 17 podtačaka, 93 svjedoka, od kojih su 24 zaštićena, te 438 materijalna dokaza.

Uz optužnicu Tužilaštvo je dostavilo i prijedlog za produženje pritvora protiv ovih lica koji je isticao 17. decembra, što je značilo da su Sudu ostavljena dva dana da zakaže i održi ročište za produženje pritvora, donese odluku i izradi rješenje za svih 15 lica, prouči optužnicu, pregleda sve materijalne dokaze, te donese odluku o eventualnom potvrđivanju.

- To praktično znači, a imajući u vidu zakonske odredbe koje predviđaju osam dana za potvrđivanje optužnice, odnosno 15 dana ukoliko je riječ o kompleksnim predmetima, da je sudiji na ovaj način skraćen zakonski rok za kvalitetno proučavanje i donošenje odluke o eventualnom potvrđivanju optužnice, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH optužilo je 15 lica za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u selu Zecovi na području Prijedora 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Dušana Milunića /52/, Radomira Stojnića /71/, Radovana Četića /56/, Duška Zorića /43/, Zorana Stojnića /43/, Željka Grbića /46/, Ilije Zorića /42/.

Optuženi su i Zoran Milunić /65/, Boško Grujičić /47/, Ljubiša Četić /65/, Rade Grujčić /47/, Uroš Grujčić /53/, Rajko Grbić /47/, Zdravko Antonić /57/ i Rajko Gnjatović /54/.