latinica  ћирилица
17/12/2014 |  16:54 | Autor: RTRS

"Milanović propustio priliku u Beogradu"

Teško je očekivati ozbiljnija kineska ulaganja ako se o tome ne razgovara na najvišem nivou, komentarišu hrvatski mediji izostanak Zorana Milanovića sa Samita u Beogradu.

Dolazak kineskog premijera Li Kećanga u Beograd nagovještava ozbiljne namjere Pekinga da ojača veze sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, a Srbija, za razliku od Hrvatske, već ima nekoliko projekata s kineskom stranom, piše Јutarnji list.

Srbija je, piše taj zagrebački dnevnik, iskoristila priliku da se kao domaćin Trećeg sastanka šefova vlada 16 država Centralne i Istočne Evrope s kineskim premijerom Li Kećangom predstavi svijetu kao "ulazna vrata" za kineski kapital na Balkan i u Evropu, ali i za susrete srpskog premijera Aleksandra Vučića s predsjednicima vlada 15 država s kojima je dogovarao više projekata, navodi list.

Riječ je o projektima poput gradnje auto-puta od Temišvara do Beograda, željezničke pruge Beograd–Budimpešta, izgradnje saobraćajne infrastrukture između BiH i Srbije, te željezničke pruge Beograd–Bar.

Prisutnost Kineza se ogleda i u modernizaciji Termoelektrane "Kostolac", kao i u izgradnji dionice auto-puta na Koridoru 11 od Obrenovca do Ljiga u dužini od 50 kilometara, dodaje list.

"Kina, čija je ekonomija i službeno prerasla snagu američke i postala najjača ekonomska sila svijeta, prema službenim rezultatima Državnog zavoda za statistiku, s Hrvatskom je prošle godine imala izrazito povoljnu robnu razmjenu: izvezla je u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna, a iz Hrvatske uvezla robe samo za 434 miliona kuna", navodi list.

Јutarnji piše i da su Kinezi, doduše, pokazali zanimanje za investiranje u Hrvatskoj, prije svega u luke (Ploče, Rijeka, Vukovar) i železničku infrastrukturu, te moguću gradnju električnih centrala, no do danas ta najmnogoljudnija zemlja svijeta u Hrvatskoj nije započela nijednu investiciju.

Srbija, međutim, za razliku od Hrvatske – a to ovih dana s ponosom ističu premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić – već ima nekoliko projekata.

List ističe da je ono što Srbija očekuje od ovogodišnjeg Samita – potpisivanje ugovora o izgradnji savremene željezničke pruge Budimpešta–Beograd (u dužini od oko 380 kilometara), kojom bi, kad za dvije godine bude završena, vozovi mogli saobraćati brzinom od oko 200 kilometara na sat.

O tome će, piše list, premijer Li danas razgovarati sa Vučićem i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Dio tog projekta budućnosti je moderna železnička pruga koja će brzim vozovima povezivati Kinu s Evropom i koja se već opisuje kao glavni transportni i logistički pravac između Azije i Evrope.

U Turističkoj organizaciji Beograda procjenjuju da će tamošnji hotelijeri i ugostitelji na njemu zaraditi oko milion evra.

Istovremeno, navodi list, kineska "ofanziva šarma" ima za cilj da pokaže svijetu da je kineski kapital spreman da dođe u centralnu i istočnu Evropu, za koje američki i evropski kapital ne pokazuje previše zanimanja.

"S tog zaista impresivnog skupa, koji je okupio čak 6.600 učesnika, u znak protesta zbog izjava četničkog vojvode Vojislava Šešelja, izostao je jedino premijer Zoran Milanović. Iako je poslao jasnu poruku Srbiji, propustio je priliku za razgovore s Li Kećangom i drugim premijerima", piše Јutarnji.

U Pekingu nisu željeli da komentarišu Milanovićevu odluku, ali se ne krije da Milanovićev izostanak neće pripomoći razvoju saradnje Kine i Hrvatske, naveo je list.

"Teško je očekivati ozbiljnija kineska ulaganja, ako se o tome ne razgovara na najvišem nivou, za šta je Beograd, smatraju neslužbeno u Pekingu, bio sjajna prilika", zaključuje Јutarnji list.