latinica  ћирилица
17/12/2014 |  17:11 | Autor: SRNA

Suđenje generalu Mladiću- svjedok odbrane Boro Tadić

Republika Srpska i SDS nisu imale politiku da uklone muslimane i Hrvate sa teritorija na koje su polagale pravo, rekao je svjedok odbrane Boro Tadić na suđenju nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.
Ratko Mladić - Foto: arhiv
Ratko MladićFoto: arhiv

Tadić, nekadašnji lokalni zvaničnik iz Sanskog Mosta, rekao je da su rat u toj opštini izazvali muslimani, odbijajući da se razoružaju i napadajući ЈNA i policiju.

Svjedok je potvrdio da je 1992. godine mještanima muslimanskih sela oko Sanskog Mosta rekao da su muslimani "islamizovani Srbi", koji imaju namjeru da nanesu što veću štetu Srbima i da je to nazvao "iskonskom mržnjom", prenijeli su beogradski mediji.

Tadić je rekao da je znao za ubistvo devetorice Hrvata u selu Škrljevita u novembru 1992. godine, navodeći da ga je "svako zlo i ubistvo boljelo".

Prije Tadića, iskaz u Mladićevu odbranu jutros je dao i Rato Runjevac, predratni viši javni tužilac u Sarajevu, koji je svjedočio da su u prvim danima rata u BiH muslimanski zvaničnici tolerisali, umjesto da procesuiraju nedjela Јuke Prazine u Sarajevu i braće Šabanović u Višegradu.

On je naveo da je policija pustila ubicu srpskog svata na Baščaršiji 1. marta 1992. godine, iako su ga svjedoci prepoznali.

Suđenje generalu Mladiću biće nastavljeno sutra.