latinica  ћирилица
17/12/2014 |  18:18 | Autor: SRNA

Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH izgubili kredibilitet (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Sud i Tužilaštvo BiH izgubili svaki kredibilitet sve učestalijim provođenjem selektivne pravde, proganjanjem i drskim masovnim hapšenjima srpskih demobilisanih boraca, čija se odgovornost za navodne zločine ustanovljava, po običaju, u dugim sudskim procesima.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

"U tim procesima, skoro dvadeset godina poslije rata, srpski borci bivaju izloženi sudskoj torturi, provokacijama i potcjenjivanju, nerijetko i bez adekvatnih dokaza. Takvim nedopustivim djelovanjem, Sud i Tužilaštvo BiH očigledno žele da i dalje kreiraju svoju istinu da su samo Srbi bili zločinci, a drugi samo žrtve. To je prevršilo svaku mjeru i tako više ne može", poručio je predsjednik Srpske.

Navodeći da se hapšenja najčešće vrše u cik zore i pred maloljetnom djecom demobilisanih srpskih boraca, Dodik je rekao da Republika Srpska najoštrije osuđuje ponašanje Suda i Tužilaštva BiH i da će zbog selektivnog djeljenja pravde Srpska morati da preispita način njihovog djelovanja.

On je naglasio je očigledno da ovakav Sud i Tužilaštvo BiH dozvoljavaju samo hapšenje Srba, jer "kako drugačije objasniti da su u Sarajevu zatvori puni uglavnom Srba".

"U više navrata sam ponavljao da nije sporno da svi koji su počinili zločine treba da odgovaraju, pa i ako dolaze iz srpskog naroda, ali se pitamo zašto su pošteđeni drugi, posebno kada se zna da su se prvi zločini dogodili upravo u Sarajevu, poput Dobrovoljačke ulice, i da su ladice Suda i Tužilaštva BiH pune neprocesuiranih zločina nad Srbima. O tome se ćuti", konstatovao je predsjednik Srpske, komentarišući jučerašnje hapšenje deset osoba na području Zvornika, Bijeljine i Ugljevika, zbog sumnje da su počinili zločin nad Bošnjacima na području Zvornika 14. jula 1992. godine.

On je istakao da o građanskom ratu u BiH nema jednostrane istine, što, nažalost, Sud i Tužilaštvo BiH ne žele da čuju.

"Pri tome zaboravljaju da je zločina i kršenja ratnog prava u BiH bilo na sve tri strane. Oni očigledno žele da se kroz masovne sudske procese protiv Srba redefiniše karakter posljednjeg rata. Republika Srpska to nikada neće dozvoliti", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.