latinica  ћирилица
17/12/2014 |  18:45 | Autor: TANЈUG

Za Termoelektranu Kostolac zajam od 608 miliona dolara

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je ugovor o zajmu za drugu fazu paket projekta termoelektrane Kostolac B, koji su danas u Beogradu potpisale Srbija i Kina, vrijedan 608 miliona dolara.
Ugovor o zajmu za Termoelektranu Kostolac B potpisali ministar finansija Dušan Vujović i guverner Eksim banke Li Žougu - Foto: TANЈUG
Ugovor o zajmu za Termoelektranu Kostolac B potpisali ministar finansija Dušan Vujović i guverner Eksim banke Li ŽouguFoto: TANЈUG

Antić je naveo da će Srbija 2019. godine dobiti prvi novi energetski objekat snage 350 megavata, nakon više od tri decenije čekanja.

"To će dati snažnu podršku stabilnosti energetskog sistema, učiniće ga daleko sigurnijim i stabilnijim. U međuvremenu, dobićemo veći broj energetskih izvora manje snage iz obnovljivih izvora energije i to nam daje dodatnu stabilnost", rekao je Antić za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da je kineski zajam izuzetno povoljan, sa otplatom na 20 godina, sedam godina grejs-perioda i sa fiksnom kamatom od 2,5 odsto.

"To je najpovoljniji zajam koji smo ostvarili i značajno je bolji od zajma za prvu fazu iz 2011. godine", rekao je Antić.

Sporazum će se naći pred Skupštinom Srbije, a njegova ratifikacija očekuje se u januaru. Nakon toga kineskom izvođaču radova počinje da "teče" ugovor kojim je predviđen rok od 47 mjeseci za proširenje proizvodnje rudnika "Drmno" i 58 mjeseci za izgradnju nove termoelektrane.