latinica  ћирилица
18/12/2014 |  00:28 | Autor: RTRS

Republika Srpska dobila novu Vladu (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je oko pola sata poslije ponoći novu Vladu Srpske, za čijeg je predsjednika izabrana Željka Cvijanović, dosadašnja premijerka Republike Srpske.

Za izbor Cvijanovićeve glasala su 44 poslanika, dok je 37 bilo protiv, a isti rezultati glasanja bili su i za sastav Vlade Srpske.

Nakon izbora, premijer i ministri položili su svečanu zakletvu.

 

Od 16 ministarstava SNSD-u pripada osam, Socijalističkoj partiji četiri, DNS-u tri, a Ministrastvo za izbjegla i raseljena lica pripada HDZ-u BiH.

Nova imena u kabinetu Željke Cvijanović iz redova Saveza nezavisnih socijaldemokrata su Dragan Lukač, koji će u naredne četiri godine biti ministar unutrašnjih poslova Srpske. Rođen je 1968. godine u Bosanskom Petrovcu. Lukač je do izbora za ministra MUP-a bio načelnik Komunalne policije u Banjaluci. Svojevremeno je bio na čelu Specijalne policije Republike Srpske.

Zlatan Klokić iz Prnjavora novi je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske. Rođen je 1983. godine u Prnjavoru. Obavljao je rukovodeću funkciju u Elektrodistibuciji Prnjavor.

U Vladi Srpske vraća se nekadašnji ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović. U naredne četiri godine biće na čelu Ministrastva pravde Srpske.

U novoj Vladi Republike Srpske ostaje pet ministara iz prošlog saziva: ministar finansija Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministarstvo nauke i tehnologije Јasmin Komić. Dosadašnju ministarsku poziciju zadržao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Stevo Mirjanić.


Prvi put u ministarsku fotelju sješće i Milenko Savanović iz Mrkonjić Grada i to kao novi ministar rada i boračko- invalidske zaštite. Savanović je rođen 1955. godine u Mrkonjić Gradu. Bio je zamjenik načelnika Opštine Mrkonjić Grad, a od 2005. godine u preduzeću '' Hidroelektrane na Vrbasu'' obavljao je poslove savjetnika direktora za tehnička pitanja. Bio je dugogodišnji odbornik Socijalističke partije u opštini Mrkonjić Grad.

Umjesto Nade Tešanović, ministarka prodice, omladine i sporta u naredne četiri godine biće Јasmina Davidović iz Foče. Rođena je 1952. godine u Ilijašu. Prije izbora za ministarku vodila je najbolji tim u Domu zdravlja Foča.

Novi ministar trgovine i turizma je Predrag Gluhaković iz Brčkog. Rođen je 1954. godine u ovom gradu. Prethodno je, u periodu od 2006. do 2010. godine obavljao funkciju ministra trgovine i turizma, a od 2010. godine do danas bio je potpredsjednik NSRS.

Dosadašnji ministar rada i boračko- invalidske zaštite i lider Socijalističke partije Petar Đokić iz Brčkog u novoj Vladi Srpske preuzima resor industrije, energetike i rudarstva.

Kadar DNS-a Lejla Rešić iz Prijedora i u novoj Vladi biće ministarka uprave i lokalne samouprave. Rođena je 1981. godine. Radila je kao novinar i urednik na RTRS-u, a od 2010. godine je na čelu ovog ministarstva.

Dane Malešević, profesor iz Gradiške, novi je ministar prosvjete i kulture. Rođen je 1952. godine u Prnjavoru. Prije izbora za ministra obavljao je funkciju načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti u opštini Gradiška.

Neđo Trninić, nekadašnji narodni poslanik iz Bratunca, novi je ministar saobraćaja i veza Srpske. Rođen je 1956. godine u Ključu. Bio je odbornik u Skupštini opštine Bratunac, a prije toga radio je kao profesor, te kao generalni direktor Fabrike za pocinčavanje Srebrenica.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica i dalje će voditi HDZ-ov Davor Čordaš. Rođen je 1959. godine Slavonskom Brodu. Od 2010. godine u Vladi Srpske rukovodi ovim ministarstvom, a prije toga je bio je i potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda.