latinica  ћирилица
19/12/2014 |  08:20 | Autor: Pres

Dodik: Institucionalno jačanje i ekonomske reforme

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Srpska pokazala spremnost da u kratkom vremenu formira sve institucije, čime je dokazala da je sposobna da uradi taj posao uprkos silnim opstrukcijama, omalovažanjima i spekulacijama.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik kaže da snaga institucija Republike Srpske ostaje čvrsta i nepromijenjena, naglašavajući da time Srpska najviše dobija.

"Republika Srpska brzo je formirala Vladu, a ekspoze premijera Željke Cvijanović predstavlja suštinu svega što ćemo uraditi u narednom periodu. To su značajne reforme u nekoliko oblasti, reagovanje na otvorenja pitanja i ekonomija kao najvažniji sektor kojim će da se bavi nova Vlada", rekao je Dodik za "Pres RS".

Od nove Vlade predsjednik Srpske očekuje institucionalno jačanje, ekonomske reforme, čvrsto pozicioniranje Republike Srpske unutar BiH i evropski put.

"Ovo je Vlada kontinuiteta i ponosni smo na to, bez obzira što ovi iz drugog tabora tvrde da je sve apsolutno loše. Katastrofa je u njihovim glavama zbog izbornog debakla, a mi nastavljamo da rjašavamo sva pitanja i probleme, za šta premijer ima apsolutnu podršku SNSD-a i koalicionih partnera", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, vlast u Srpskoj učiniće maksimum da obezbijedi podršku privrednom rastu.

"Kada se osvrnemo na godinu iza nas, uprkos poplavi koja je nanijela ogromnu štetu, nismo imali pad bruto domaćeg proizvoda. U svakoj zemlji to bi isticali kao uspjeh, a ovdje ništa nije uspjeh", kaže Dodik i napominje da Srpska nastavlja da djeluje stabilno.

Govoreći o većini od 44 glasa u parlamentu Srpske, Dodik je rekao da je to vještačko pitanje na koje mnogi nasijedaju.

"Mislim da ćemo u narednom periodu imati više poslanika u skupštinskoj većini koji će da daju poršku politici Vlade. One koji to osporavaju pozivam da vide šta je sve urađeno", ističe Dodik i dodaje da ne očekuje opstrukcije u Vijeću naroda Srpske, jer je sve urađeno u skladu sa Ustavom.

Komentarišući vlast na nivou BiH, Dodik je rekao da onaj ko misli da SNSD neće biti u toj vlasti neka se kladi u tako nešto.