latinica  ћирилица
19/12/2014 |  11:55 | Autor: SRNA

Danas 22 godine od najvećeg stradanja fočanskih Srba

Na Nikoljdan 1992. godine pripadnici tzv. Armije RBiH iz Goražda svirepo su ubili 56 srpskih civila iz fočanske Mjesne zajednice Јošanica i zapalili 18 jošaničkih sela.


Tim povodom danas su porodice pobijenih Srba izašle na Gradsko groblje u Foči i na mjesno groblje u Јošanici i zapalili svijeće.

Preživjeli i potomci ubijenih i danas se prisjećaju kako su ih na krsnu slavu napale bivše komšije muslimani iz Goražda.

Napad na 18 srpskih sela Јošanice izveli su pripadnici zloglasne Prve drinske brigade tzv.Armije BiH, pod komandom oficira Zaima Imamovića. Najviše ubijenih je iz porodica Višnjić, Grujičić, Kulić, Stevanović.

Oni su za samo nekoliko časova, ubili, zaklali i spalili 56 mještana, među kojima je 37 civila - djece, staraca i žena.

Milosti nisu imali ni prema dvoipogodišnjoj Danki Tanović, te bratu i sestri desetogodišnjem Draženu i dvanaestogodišnjoj Dragani Višnjić.

Preživjeli se prisjećaju da su napadači ubijali sve na koje su naišli, žene, djecu, starce, životinje, palili kuće. Od većine sela praktično ništa nije ostalo.

U jošaničkom selu Hodžići obnovljeno je samo nekoliko kuća, a prije nekoliko godina podignuto je spomen-obilježje.

Iako su svjedočili o tom teškom zločinu, u kojem su i djeca i žene bili masakrirani, i poslije 22 godine od najvećeg stradanja fočanskih Srba još se čeka na sudski epilog.

Okružno tužilaštvo u Trebinju godinama je vodilo istragu i uprkos brojnim svjedočenjima preživjelih nije podiglo nijednu optužnicu za ovaj zločin. Poslije dugogodišnje istrage predmet je prije dvije godine proslijedilo Tužilaštvu BiH.

Iz ove institucije ranije je saopšteno da se vodi intenzivna istraga i da je Јošanica jedan od prioriteta Tužilaštva.

Rodbina poginulih i preživjeli Јošaničani još jednom su poručili da nikada neće odustati od borbe za pravdu, jer je, kako ističu, to njihova obaveza i jedini put ka pomirenju naroda u BiH.

Godišnjica nikoljdanskog stradanja zvanično se obilježava 22. maja, na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole, kada se kod spomenika u Gornjoj Јošanici služi pomen.