latinica  ћирилица
19/12/2014 |  20:11 | Autor: RTRS

Pred Vladom prijedlog budžeta i ekonomske politike (VIDEO)

U nedjelju, 21. decembra u poslijepodnevnim časovima trebalo bi da se održi sjednica Vlade na kojoj će biti usvojen prijedlog budžeta i ekonomske politike za narednu godinu.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Prema prvim projekcijama okvir budžeta iznosi dvije milijarde i 25 miliona maraka, što je za oko 130 miliona manje u odnosu na ovogodišnji rebalans budžeta.

Našoj Televiziji je potvrđeno da će Vlada, već u ponedjeljak, oba dokumenta uputiti u parlamentarnu proceduru, tako da je sve izvjesnije da će četvrta posebna sjednica NSRS biti održana 28.-og decembra.

Prije usvajanja budžeta i ekonomske politike Vlada će odražati konsultacije sa socijalnim partnerima.

TEGELTIЈA: BUDŽETSKI OKVIR 2,025 MILIЈARDI KM

Vlada Republike Srpske trebalo bi da u nedjelju, 21. decembra, usvoji prijedlog ekonomske politike i budžeta za narednu godinu, sa budžetskim okvirom od 2,025 milijardi KM, najavio je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Tegeltija je dodao da bi u republički budžet trebalo da se "slije" 1,588 milijardi KM, što je za 48 miliona više u odnosu na ovu godinu.

"Poreski prihodi imaju značajniji rast i procjena je da će on iznositi do 80 miliona KM, a ta razlika je posljedica smanjenja neporeskih prihoda za nešto više od 40 miliona KM", rekao je Tegeltija za Radio-televiziju Srpske.

On je napomenuo da se na 40 miliona viška ne može računati, jer je riječ o sredstvima iz raspodjele dividendi "Elektroprenosa BiH", kao i da će se trošiti manje, ali da neće biti smanjenja plata, ni otpuštanja.

"U odnosu na ovogodišnji rebalans, rashodi su manji za 70 miliona KM, a po prvi put planiran je i suficit od 20 miliona KM", rekao je Tegeltija.