latinica  ћирилица
21/12/2014 |  11:41 | Autor: SRNA

Јoksimović: Nije "drama" ako se prvo poglavlje otvori za mjesec ili dva

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evrointegracije Јadranka Јoksimović rekla je da Srbija nije zadovoljna što nije otvoreno nijedno pregovaračke poglavlje sa EU do kraja godine, ali da nije nikakva drama ako se to desi za mjesec ili dva.

Navodeći da je bilo signala da će prvo poglavlje biti otvoreno do kraja godine, Јoksimovićeva kaže da Srbija suštinski ništa ne gubi zbog toga što još nije otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o članstvu.

Ona je za TV "Pink" rekla da je Srbija samo željela da joj EU time pošalje povratni signal da razumije sveobuhvatni proces reformi koji je započet u Srbiji.

- Da li možemo da budemo zadovoljni što nismo sada otvorili poglavlje. Ne možemo, ali svakako to ne umanjuje ni naš napredak, niti volju da nastavimo dalje, rekla je Јoksimovićeva, navodeći da je Srbija uradila mnogo na procesu brojnih reformi od pravosuđa, do ekonomije.

Ona je dodala da je zabrinjava što je Srbija "upala u priču" da se stalno govori o otvaranju poglavlja kao o nekoj sudbonosnoj stvari u procesu evropskih integracija što, naravno, nije tačno.

Јoksimovićeva je navela da nema novih uslova za ulazak Srbije u EU, istakavši da niko ne traži priznanje nezavisnosti Kosova.

- Ono što je naša specifičnost jeste poglavlje 35 koje se tiče implementacije briselskog sporazuma i dijaloga Beograda i Prištine, rekla je ona, dodajući da su 11 uslova koji se pominju u štampi u stvari dio briselskog sporazuma koji je Srbija potpisala.

Јoksimovićeva je rekla da postoji mogućnost da u 2015. godini dio sredstava iz evropskih IPA Fondova bude dat Srbiji kao socijalna podrška preduzećima u restrukturisanju za programe zapošljavanja i otpremnina.

Ona je dodala i da je Srbija dobila mogućnost da dio sredstava iz Fonda solidarnosti EU, čak 62 miliona evra, opet prenamijeni za potrebe sanacije štete od poplava.