latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:33 | Autor: SRNA

Tučić: Obezbijediti privremenu suspenziju i smanjenje carinskih stopa

Ukoliko Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2014. godine ne bude usvojen u Savjetu ministara BiH što prije, biće stvorene nesagledive posljedice po primarno izvozno orijentisana preduzeća u tekstilnoj, obućarskoj, metalskoj, eklektro i prehrambenoj industriji u BiH sa oko 30.000 radnika.

"Navedenom odlukom omogućena je beneficirana nabavka repromaterijala za proizvodnju u navedenim granama, kojeg nema uopšte ili ga nema u dovoljnim količinama u BiH", rekao je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Boris Tučić.

Drugim riječima, pojašnjava Tučić, ovom odlukom omogućena je direktna podrška proizvodnom sektoru u BiH i ona je u prethodnom periodu dala više nego značajne rezultate, u smislu jačanja proizvodnih kapaciteta i otvaranja novih radnih mjesta, o čemu svjedoče svakodnevni kontakti koje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima s privrednim komorama i pojedinačnim privrednim subjektima u BiH, koji daju punu podršku ovakvom rješenju.

Prema njegovim riječima, to rješenje posebno je značajno za privredne subjekte u čijem poslovanju dominiraju takozvani lon poslovi, dakle ugovoreni poslovi sa inostranim partnerima, te bi eventualno neusvajanje Prijedloga odluke značajno osujetilo njihovo dalje djelovanje, odnosno dovelo do smanjenja obima proizvodnje i gubitka radnih mjesta, a možda i do samog gašenja ovih privrednih subjekata.

"O tome svi moramo i te kako voditi računa, bez obzira na naše međusobne političke, stranačke ili bilo kakve druge razlike. Mislim da niko nema pravo da se poigrava odlukama od kojih direktno zavise radna mjesta u proizvodnom sektoru", naglašava Tučić.

Komentarišući razloge zbog čega ova odluka nije dobila "zeleno svjetlo" na prošloj sjednici Savjeta ministara BiH, on je rekao da za te razloge treba pitati one koji su glasali protiv Prijedloga odluke.

"Znate, naknadno obrazloženje da je potrebno obaviti dodatne interne stranačke konsultacije jer je, navodno, Prijedlog odluke uvršten kao dodatna tačka dnevnog reda sjednice Savjeta ministara BiH, jednostavno nije prihvatljivo iz više razloga", istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema Tučićevim riječima, prvi i osnovni je taj da je riječ o potpuno neistinitoj tvrdnji, jer je Prijedlog odluke u dnevni red prošle sjednice Savjeta ministara BiH uvršten kao 13. redovna, a ne kao dopunska tačka.

"Kako je dnevni red sjednice zvanično objavljen 11. decembra, a sama sjednica održana 18. decembra, sasvim je jasno da su svi članovi Savjeta ministara, pa i oni koji su bili protiv Prijedloga odluke, imali više nego dovoljno vremena da se s njegovim sadržajem i upoznaju", smatra Tučić.

On kao drugi razlog navodi da se ovom odlukom samo produžava važenje postojeće odluke do 31. decembra 2015. godine, bez uvrštavanja novih tarifnih brojeva, jer će se pitanjem aneksiranja odluke u tom smislu, u skladu s postojećim propisima, Savjet ministara BiH baviti u prvom kvartalu naredne godine.

Treće, dodaje Tučić, isticanje potrebe obavljanja dodatnih unutarstranačkih konsultacija po ovakvim pitanjima je prilično zabrinjavajuće, jer to ukazuje da se svako pitanje koje je predmet razmatranja Savjeta ministara BiH posmatra isključivo iz političke i stranačke pozicije, odnosno mogućnosti pribavljanja nekakve koristi za stranku, a ne iz perspektive obezbjeđivanja direktne podrške privrednom sektoru u BiH.

Tučić ističe da se u kontaktima s predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom uvjerio da je i on iznenađen nedogovornim ponašanjem pojedinih članova Savjeta ministara na prošloj sjednici po ovom, ali i po nekim drugim pitanjima.

On kaže da je u vezi s tim manifestvovano opredjeljenje da se u što kraćem roku organizuje telefonska sjednica na kojoj bi Prijedlog odluke ponovo bio razmotren i, eventualno, usvojen.

"Ali, bez obzira što nema osnova da sumnjam u spremnost predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH da ovo pitanje bude riješeno, preostaje da se vidi da li će svoj stav promijeniti oni od kojih je usvajanje ovog akta zavisilo i na 115. redovnoj sjednici Savjeta ministara BiH", zaključio je Tučić.