latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:53 | Autor: RTS

Fotografije godine čitalaca „Nacionalne geografije“ (FOTO)

Dupke pun vagon u metrou i mlada žena u sredini, a lice joj je osvijetljeno ekranom pametnog telefona, pomoću kojeg je mislima pobjegla negdje drugdje.

To je opis fotografije Brajana Јena, koju je „Nacionalna geografija“ izabrala kao pobjedničku u nadmetanju za ovogodišnju „Najbolju fotografiju čitalaca“.

U trci za prestižno priznanje nalazilo se više od 9.200 fotografija, koje su bile podijeljene u tri različite kategorije - ljudi, mjesta i priroda.

Osim Brajanove pobjedničke fotografije koja je takođe trijumfovala u kategoriji „ljudi“, fotografija Tristana Јea u termalnom centru u Budimpešti proglašena je za pobjednika u kategoriji „Mjesta“, dok je priznanje za fotografiju prirode otišlo u ruke Nikol Kambre za fantastičnu scenu afričkog gnua koji uskače u reku Mara u Tanzaniji.

Fotografi "Nacionalne geografije" DŽon Stanmajer i Erika Larsen osim što su dodijelili priznanja u tri glavne kategorije, izdvojili su još 16 izuzetnih fotografija kao počasne pobjednike.

Novčana nagrada za prvo mjesto iznosila je 10.000 dolara i put u sjedište "Nacionalne geografije" u Vašingtonu gdje je plaćeno učešće na godišnjem fotografskom seminaru u januaru sljedeće godine.