latinica  ћирилица
22/12/2014 |  12:55 | Autor: Glas Srpske

Da Vinčijevi izumi koji su bili ispred svog vremena

Leonardo da Vinči najveću slavu je stekao zahvaljujući izvanrednim slikama, poput "Mona Lize" i "Posljednje večere", ali je ovaj renesansni čovjek bio mnogo više od izuzetnog slikara.

Da Vinči je bio i vrlo kreativan inovator, a svoje ideje skicirao je u sveskama, od kojih je većina sačuvana poslije njegove smrti 1519.

Iako nema dokaza da je bilo koja od da Vinčijevih sprava bila sagrađena tokom njegovog života, nacrti koje je napravio su u najmanju ruku revolucionarni.

Predstavljamo vam najveće da Vinčijeve izume, koji su zaista bili "ipsred svog vremena":

Leteća mašina
Na stotine stranica u da Vinčijevom dnevniku odnosi se na čovjekovu (ne)sposobnost letenja. Njegovi nacrti za takozvanu leteću mašinu, osmišljeni su na osnovu anatomije ptica i slijepih miševa.

Uređaj nikad nije napravljen, a i da jeste, vjerovatno ne bi bio uspješan. Naime, mašina nije imala motor, pa je nejasno kako bi uopšte uspjela da se odvoji od zemlje. Takođe, upitno je da li bi krila, koja bi "pilot" ručno pomjerao ležeći unutar letjelice, zaista funcionisala kako je da Vinči očekivao.

Oklopno vozilo
Јedan od njegovih najbogatijih mecena bio je Ludoviko Sforca, tadašnji vojvoda milanski, koji je na kraju 15. vijeka morao da se brani od francuske vojske. Kako bi stekao naklonost Sforce, da Vinči je dizajnirao niz raznih instrumenata i oružja, među kojima je bilo i oklopno vozilo.

Riječ je o kabini na ljudski pogon pokrivenoj metalnim pločama, sa prorezima kroz koje bi italijanski vojnici mogli da pucaju, a da ne budu pogođeni od neprijateljskih snaga.

Poput leteće mašine, da Vinčijevo oklopno vozilo nikad nije sagrađeno, ali je u daleko drugačijem obliku stvoreno 400 godina kasnije tokom Prvog svjetskog rata.

Ronilačko odijelo
Da Vinči nije bio prvi pronalazač koji je dizajnirao odijelo za disanje pod vodom. Ipak, njegov nacrt je definitivno jedan od najbolje osmišljenih u to vrijeme.

Sačinjeno od kože, njegovo ronilačko odijelo sastojalo se od jakne, pantalona i maske sa staklenim naočarima. Prema njegovim bilješkama, vazduh bi se zadržavao u kožnoj jakni i omogućavao disanje pod vodom.

Takođe, on je mislio i na neke druge potrebe pod vodom, pa je predvidio i poseban kontejner za urin.

Mitraljez
Da Vinči je dizajnirao oružje, koje po mnogo čemu, liči na savremeni mitraljez. Riječ je o neobičnoj napravi sačinjenoj od 33 male puške montirane na ram koji se okreće. Strijelac prelazi s jedne na drugu pušku gotovo u trenutku.

Iako nije automatsko, ovo oružje bi svakako donijelo značajan pomak u artiljeriji renesanse. Ipak, nikad nije sagrađeno.

Čovjekoliki robot
Mnogi da Vinčijevi izumi bili su "prije svog vremena", ali je dizajn za čovjekolikog robota zaista futuristički.

Pod Sforcinim patronatom, da Vinči je osmislio "robota viteza" koji bi mogao da pomjera ruke, vrat, pa čak i otvara i zatvara usta.

Ova čudna lutka bila je prepuna kablova, a njom se upravljalo čekrkom. Njegovi nacrti pronađeni su tek 450 godina kasnije, a robotičar Mark Roshajm napravio je radni model da Vinčijevog viteza 2002.