latinica  ћирилица
22/12/2014 |  14:34 | Autor: B92

FIFA i Blater vode tajne razgovore

Visoki čelnici FIFA i predsjednik Svjetske fudbalske federacija Јozep Sep Blater vode tajne razgovore oko budućnosti prvog čovjeka FIFA, prenosi Bi-Bi-Si.
Sep Blater - Foto: FONET
Sep BlaterFoto: FONET

Kako se navodi, predstavnici svih Konfederacija započeli su razgovore o Blaterovoj budućnosti na čelu FIFA u oktobru, na obilježavanju 150. godina FA Enleske.

Uprkos konstantnim optužbama za mito i korupciju, Švajcarac je najavio da će se u maju naredne godine kandidovati za svoj peti mandat.

Takođe, tokom sastanka u Manili, Blater je rekao da ima podršku pet od šest federacija koji konstituišu FIFA.

Iako se u posljednjih nekoliko mjeseci situacija smirivala, sve je ponovo kulminiralo ostavkom predsjenika Etičkog komiteta FIFA Majkla Garsije, poslije odbijanja čelnih ljudi FIFA, na čelu sa Blaterom, da javno prikažu izvještaj o korupciji prilikom dodjeljivanja naredna dva Mundijala – 2018. Rusiji i 2022. Kataru.

Tokom posljednjih godina skandali koji se povezuju s vrhom FIFA, ali i samim Blaterom, sve su češći, pa ostaje da se vidi da li će 78-godišnji Blater istrajati u namjeri da podnese petu kandidaturu. Ako odustane od primarne ideje, postoji mogućnost da podrži nekog od kandidata konfederacija koje mu pružaju podršku.

Najglasnija u kritikama je Evropska kuća fudbala (UEFA), a predsednik Mišel Platini, koji je istakao da ga ne zanima mjesto prvog čovjeka FIFA, smatra da Blater, ako ima i malo morala i časti, ne bi trebalo da se kandiduje. Prema informacijama iz Ženeve, kandidat UEFA trebalo bi da bude princ Ali od Јordana.