latinica  ћирилица
22/12/2014 |  14:37 | Autor: SRNA

Đurić: Vlada RS će učiniti sve da udovolji zahtjevima privrednika (VIDEO)

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izjavio je danas da je dobio obećanje da će Vlada Srpske učiniti sve da udovolji zahtjevima privrednika koji se odnose na rasterećenje privrede.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

- Međutim, teško je reći u kojoj mjeri će to da bude definisano. O tom pitanju još ne mogu da se izjasnim dok ne dobijem konkretan odgovor od Vlade Srpske, koji očekujem do kraja sedmice, rekao je novinarima Đurić nakon sastanka s ministrom finansija Republike Srpske Zoranom Tegeltijom.

On je ponovio da privrednici traže smanjenje poreza i doprinosa, te da bude povećan neoporezivi dio plata.

- Od Vlade Srpske tražimo da u mjere Ekonomske politike bude unesena obaveza da će akcionim planom biti jasno definisan način kojim će da bude udovoljeno našim zahtjevima, dodao je Đurić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Predrag Zgonjanin, koji je prisustvovao sastanku, rekao je da bi u narednoj godini prioritet trebalo da bude fiskalna konsolidacija.

- To nam je rekao i ministar Tegeltija, a budžet za narednu godinu sličan je ovogodišnjem. Ministar nam je dao obećanje da će se više raditi na zaštiti domaće proizvodnje i kontroli PDV-a, što je jedan od naših zahtjeva, rekao je Zgonjanin, napomenuvši da javne nabavke moraju biti transparentne.

On je naveo da postoje uvjeravanja Vlade Republike Srpske da će se raditi na donošenju novog zakona o radu.

Tegeltija: Postignut visok stepen saglasnosti

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je na današnjim konsultacijama sa predstavnicima Privredne komore i Unijom udruženja poslodavaca Srpske postigao je visok stepen saglasnosti o prijedlozima ekonomske politike i budžeta Srpske za narednu godinu.

- Vlada Srpske nastaviće konsultacije s ciljem donošenja što adekvatnijih rješenja koja bi trebala da za cilj imaju ekonomski razvoj Republike, uz istovremeno poštovanje svih stečenih prava socijalnih kategorija i svih budžetskih korisnika, naveo je Tegeltija.

Predstavnici poslovne zajednice predali su Tegeltiji komentare na predložene dokumente koje će Vlada Republike Srpske još jednom razmotriti prije konačnog usvajanja, piše u saopštenju iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Prijedlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od 2,033 milijardi KM i Prijedlog ekonomske politike za narednu godinu.