latinica  ћирилица
22/12/2014 |  16:46 | Autor: RTRS

Britanci zabrinuti za ishod utakmice Bi-Bi-Si -Raša Tudej

Svjetski servis Bi-Bi-Si je u strahu da može da izgubi informativni rat od ruske TV stanice Raša Tudej budući da ova medijska kuća ima planove o širenju, prenosi danas britanski "Gardijan".

Doskorašnji direktor Svjetskog servisa Bi-Bi-Si-ja Piter Horoks smatra da su svjetski servis te medijske kuće finansijski "prešišale" ruski i kineski državni informativni kanali.

"Rusija i Kina su nas finansijski prevazišle, ali ne mogu to nikako da učine sa rezultatima koje imamo kod publike u cijelom svijetu", rekao je on u izjavi za "Gardijan".

"Ne treba da budemo na jednoj ili drugoj strani, moramo da obezbijedimo program kome ljudi mogu da vjeruju", rekao je Horoks, koji se početkom mjeseca povukao sa pozicije glavnog čovjeka za emitovanje informativnog programa Bi-Bi-Si-ja u svijetu.

Horoks kaže da ministri u Dauning stritu 10 treba da razmotre trošenje novca u inostranstvu i izdvajanje više novca za Svjetski servis u cilju jače borbe protiv "propagande Moskve koja se širi Evropom".
"Možete da pogledate na sveukupne nacionalne interese i novac koji trošimo za uticaj u svijetu, poput trošenja u vojne svrhe. Kada to pogledate, donijeli biste ispravnu odluku", navodi on.

Ova izjava došla je u trenutku povećane zabrinutosti da Britanija i SAD gube globalni informativni rat sa Kremljom, navodi "Gardijan".

Alarm u međunarodnoj zajednici se "upalio" zbog širenja medija koje Moskva finansira, a predvođenih TV stanicom "Raša tudej" odmah poslije vojne intervencije Rusije u Ukrajini, navodi "Gardijan".