latinica  ћирилица
22/12/2014 |  17:36 | Autor: SRNA

Kanton Sarajevo: Proglašena mjera pripravnosti zbog zagađenja vazduha

Na području Kantona Sarajevo danas je proglašena mjera pripravnosti zbog prekomjerne zagađenosti vazduha.
Sarajevo - zagađenost - Foto: dnevni avaz
Sarajevo - zagađenostFoto: dnevni avaz

Ova mjera, koju je donio ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo Zlatko Petrović, ima za cilj prevenciju daljeg zagađenja vazduha i zaštitu zdravlja ljudi i imovine.

"Mjerama se, između ostalog, preporučuje smanjeno kretanje, naročito tokom jutarnjih i večenjih časova za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama disajnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta, te starije osobe i trudnice", saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Na vozače se apeluje da smanje upotrebu vozila na najmanju mjeru, što se naročito odnosi na vlasnike starijih vozila koja imaju puno veću emisiju štetnih materija.

Јedna od mjera je da će sva vozila koja vidno emituju veće količine dima i čađi biti poslana na vanredni tehnički pregled, dok će svako spaljivanje otpada u domaćinstvima biti kažnjivo.

Јavnim komunalnim preduzećima ̈"Rad" i ̈"Park", kao i svim ostalim subjektima koji rade na čišćenju saobraćajnica i drugih javnih površina, naloženo je da pojačaju svakodnevne aktivnosti.

Upućen je poziv svim pravnim licima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta da preduzmu sve tehnički izvodive mjere potrebne za smanjenje emisije i da po potrebi odgode sve aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta vazduha, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Odluka o ukidanju mjere pripravnosti ili o eventuanom proglašenju sljedeće epizode zavisiće od stanja na terenu koje se prati.