latinica  ћирилица
22/12/2014 |  18:07 | Autor: Agencije

Zatražen produžetak pritvora za Bjeloševića, Savića i Kuzmanovića

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora Andriji Bjeloševiću, Milanu Saviću i Dušanu Kuzmanoviću, osumnjičenim za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom na području Teslića i Doboja, čemu su se odbrane usprotivile.

Tužilac DŽermin Pašić kaže da je produženje pritvora zatraženo zbog opasnosti da bi trojica osumnjičenih na slobodi mogli uticati na svjedoke i saučesnike, prenosi Birn.

"Produženje pritvora je potrebno da bi se istraga nesmetano odvijala. Riječ je o složenom predmetu i dvije opštine, gdje imamo više djela i veliki broj dokaza", rekao je Pašić.

On kaže da je jedan od svjedoka obavijestio Tužilaštvo BiH da mu je osoba bliska osumnjičenom Bjeloševiću prijetila.

Bjeloševićeva odbrana zatražila je da se prijedlog o produženju pritvora odbije, te da se osumnjičenom umjesto toga odrede mjere zabrane.

"Nevjerovatni su navodi Tužilaštva BiH da je Bjelošević, kao cijenjena osoba u zajednici, kontrolisao istragu. Bjelošević je godinama gradio svoj imidž profesionalnim radom, ali to je nešto pozitivno, a ne nešto što se treba uzimati protiv njega", rekla je branilac Tatjana Savić.

Bjelošević je rekao da nikada nije činio zločine i da mu je cijeli postupak pripremila organizovana kriminalna grupa koja priprema lažne svjedoke.

"Meni je već najavljeno da ta grupa radi protiv mene i čak da su mi pripremali likvidaciju zbog mog rada u policiji", rekao je Bjelošević.

Advokati Savića i Kuzmanovića rekli su da je nedopustivo da odbrani nisu dostavljeni dokazi na kojima Tužilaštvo zasniva osnovanu sumnju.

"Situacija u ovom predmetu se mijenja. Na početku smo imali 12 osumnjičenih. Sada imamo jednu optužnicu protiv šest osoba, a za samo trojicu od ostalih osumnjičenih se traži produženje pritvora. Tužilaštva nema ništa konkretno protiv mog branjenika", rekla je Vesna Tupajić-Škiljević, koja brani Kuzmanovića.

Sud BiH će odluku o produžetku pritvora donijeti naknadno.

Bjelošević, Savić i Kuzmanović uhapšeni su početkom septembra zbog sumnje da su učestvovali u zločinima nad nesrpskim stanovništvom na području opština Teslić i Doboj.

Za iste zločine osumnjičeni su i Marinko Đurić, Miroslav Pijunović i Dobrivoje Ćulibrk, dok je Tužilaštvo BiH već podiglo optužnicu protiv Dragana Marjanovića, Saše Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuke, Darija Slavuljice i Dragomira Kezunovića za ubistva bošnjačkih civila počinjena u junu 1992. godine na planini Borje u opštini Teslić.