latinica  ћирилица
22/12/2014 |  18:16 | Autor: TANЈUG

Brisel: Razbijena mreža krijumčara heroina, 400 uhapšenih

Široka mreža krijumčara heroina, koja je u Evropsku uniju unosila velike količine droge, rasturena je poslije istrage zajedničkog tima, koju je uz podršku Evropola sproveo Evrodžast.

Uhapšeno je gotovo 400 osumnjičenih i zaplijenjeno je 100 kilograma heroina, kao i kokain, kanabis i novac u kešu, navodi u saopštenju Evropol.

Kriminalna grupa, koja je delovala iz svojih baza u Austriji, Nemačkoj i Makedoniji, unosila je heroin preko "balkanske rute" i distribuirala je u nekoliko evropskih zemalja.

Poslije istrage koja je počela 2010, izvedeno je nekoliko akcija službi u Austriji, Njemačkoj, Holandiji i Makedoniji, nakon čega su uslijedila hapšenja, kako bi dalje djelovanje ove mreže bilo onemogućeno.

Istraga je bila usmjerena na više organizovanih kriminalnih grupa, koje su međusobno sarađivale i djelovale iz Makedonije.

Njihov cilj bio je da proslijede visoko kvalitetni heroin u Evropu po veoma niskim cijenama i rašire mrežu krijumčarenja narkotika, naročito u Njemačkoj i Austriji.

Oblasti djelovanja pojedinih pripadnika mreže bile su strogo poređane po hijerarhiji, a članovi na nižim nivoima poznavali su samo mali broj članova grupe, dok za vođe nisu ni znali, navodi se u saopštenju.

Članovi su uglavnom angažovani u Makedoniji gdje su imali mogućnost za dobru zaradu, a zatim su odlazili u Beč i Frankfurt, gdje su imali jasno određene uloge.

Oni su uglavnom miješali, pakovali i transportovali heroin iz Makedonije ili ga krijumčarili iz Holandije u različite zemlje Evrope.

Zajednički istražni tim najprije je okupljen kako bi uništio kriminalnu organizaciju u Makedoniji, kao i njene ogranke u Beču i Frankfurtu.

Tim je radio na tim lokacijama, kao i u Roterdamu, zaključeno je u saopštenju.