latinica  ћирилица
22/12/2014 |  18:21 | Autor: TANЈUG

Vučić: Neće biti smanjenja plata i penzija, 2015. Srbija u plusu

Neće više biti ni smanjenja plata ni penzija, rekao je danas u parlamentu premijer Srbije Aleksandar Vučić navodeći da plata i penzija inače za šest mjeseci ne bi ni bilo da vlada nije donijela teške mjere.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

- Ubuduće neće biti više ni smanjenja ni plata ni penzija već građani mogu da očekuju samo boljitak, rekao je Vučić obraćaući se poslanicima u skupštini u toku rasprave o rebalansu budžeta za 2014. i prijedlogu budžeta za narednu godinu.

Rebalans rebalansa, kako se, dodao je, s time ismivaju pojedini predstavnici opozicije i neki mediji, obrazložio je činjenicom da su u finansijskoj sferi postignuti značajni rezultati - deficit je manji od januara do novembra za deset odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dramatično je povećana naplata PDV, takođe i naplata akciza...

Kako je rekao, to su sve, pored nekih drugih, pokazatelji ekonomskog oporavka zemlje, poručivši da će već 2015 godine Srbija biti u plusu.

Rebalans rebalansa zbog većih prihoda i manjih rashoda

Premijer Vučić pozvao je poslanike da usvoje "rebalans rebalansa" budzeta, koji je posljedica činjenice da je ostvaren višak para nego što je to rebalansom bilo predviđeno, odnosno zato što su prihodi povećani, a rashodi smanjeni.

Vučić je rekao da to nije neobično, te da se nada da će naredne godine biti bar četiri-pet rebalansa kojima će, kako je rekao, vlada moći da se pohvali da ima veće prihode, nego rashode.

- Mi smo rebalans donijeli zato što imamo višak para, nego što smo to rebalansaom predvidjeli, zato što su nam prihodi povećani, a rashodi smanjeni. Mi smo zbog toga ponosni i srećni i trebalo bi i svaki građanin da zbog toga bude srećan, rekao je premijer Vučić.

On je sa čuđenjem konstatovao da ne može da vjeruje da ambasadori Njemačke i SAD, na primjer, više vole ovu zemlju nego poslanici, jer te diplomate pozitivno govore o mjerama vlade, nego mnogi u zemlji.

Vučić je rekao i da ova vlast kada hapsi ne broji naprednjake i demokrate, već hapsi kriminalce. Vučić je negirao da država namiruje gubitke aviokompanije Er Srbija i Srbijagasa.

- Mi ne pokrivamo gubitke Er Srbija, jer Er Srbija nije napravila gubitak, već Demokratska stranka upravljajući ЈAT-om i ti gubici su gubici države. Država je to samo konstatovala i mora da ih plati, kazao je Vučić.

Govoreći o dugu Srbijagasa, on je rekao da država taj dug mora da namiri iako je i on napravljen u vrijeme vlade Demokratske stranke, kada je Borko Stefanović bio državni sekretar.

- Važno je da građani sve to znaju, kazao je premijer Srbije dodavši da su dugovi namireni i u nekim ministarstvima za struju i telefon, te da sve to jasno piše u papirima i to ćirilicom.

Predsjednik Vlade je poručio "svima koji štrajkuju na ulicama da ih razumije i da zna zašto su i koliko su nezadovoljni, ali i da izuzeća od smanjenja zarada neće biti" i dodao da je zahvalan građanima koji poštuju, razumijeju i podržavaju rad vlade u ovim teškim trenucima, koji, kako je rekao, razumiju šta je to što je ova vlada naslijedila.