latinica  ћирилица
24/12/2014 |  20:05 | Autor: RTRS

"S ljubavlju hrabrim srcima"- Donatorsko veče i humanitarni koncert (VIDEO)

U okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" koju je večeras organizovao predsjednik Srpske, Milorad Dodik, prema njegovim riječima, prikupljena su potrebna sredstva za izgradnju roditeljske kuće. Ona bi trebalo da pomogne djeci i roditeljima koji borave u Banjaluci tokom liječenja.
Veliki humanitarni koncert - Foto: RTRS
Veliki humanitarni koncertFoto: RTRS

Kabinet predsjednika Republike već petu godinu organizuje donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima" s ciljem prikupljanja novčanih sredstava kako bi se na taj način pružila pomoć onima kojima je zaista potrebna.

Na Odjeljenju dječije hematoonkologije u Univerzitetskoj Bolnici - Kliničkom centru Banjaluka trenutno se liječi 17 djece oboljele od malignih bolesti. Na praćenju i terapiji održavanja se nalazi 34 djece. Ukupan broj liječenih u posljednjih 10 godina je 178.

Do 23.00 časa na broju 1458 zabilježeno je je više od 118.000 poziva građana, a akcija kojom se pozivom na ovaj broj pomaže onima kojima je pomoć najpotrebnija se nastavlja do 15. januara 2015. godine. 

Na Trgu Republike humanitarni koncert na kome nastupaju Romana, Dado Glišić, Јelena Tomašević, Željko Samardžić, Vlado Georgijev i Miligram su svojom pjesmom pozvali nekoliko hiljada prisutnih da pozivom na broj 1458 doniraju jednu marku za izgradnju Roditeljske kuće.

Humanitarni koncert na Trgu Republike

Donatorsku večeru i koncert koji su organizovani s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju roditeljske kuće za djecu oboljelu od malignih bolesti možete pratiti na programu RTRS-a ili na ovom linku.

Donatorskoj večeri prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, veći broj ministara u Vladi Srpske, kao i predstavnici javnog, privrednog i društvenog života u Srpskoj. Tu su i mnogobrojni gosti: Seka Sablić, Ljinjana Blagojević, Milorad Mandić Manda, Srđan Đoković, Mate Đaković, Enis Bešlagić, glumačka ekipa iz "Državnog posla"...

Momčilo Stanušić, predsjednik Udruženja "Iskra", zahvalio je svima koji učestvuju u ovoj akciji.

"Hvala svima koji su se odazvali na poziv da pomognu ovoj važnoj manifestaciji u Srpskoj", rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

"Svi smo se okupili na jednom zadatku, oko ideje koja u sebi ima humanost ali i ljubav. U želji da pomognemo djeci oboljeloj od malignih bolesti. Namjera nam je da izgradimo kuću da kad dođu na liječenje u Banjaluku ne razmišljaju gdje će da borave", istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, ponovio je da je za izgradnju kuće potrebno 800.000 KM i da je obezbijeđena projektna dokumentacija. Naglasio je da je do ovog trenutka već obezbijeđeno 700.000. KM.

"Svi vi ovdje večeras ste pokazali humanost i ljubav, što pokazuje da nismo izgubili ljudskost i humanost. Zato je ova noć velika. Bilo je važno da se okupimo, a ja sam ovdje večeras kao i vi samo čovjek koji želi da pomogne", naglasio je on.

"Zahvalan sam brojnim ljudima koji su došli iz Beograda, Sarajeva i sa raznih strana sa jednom istom željom da pomognemo oboljeloj djeci. Zahvalan sam i ljudima iz estrade koji su dali svoj doprinos", zaključio je Dodik.

Istovremeno, na Trgu Republike, Romana i Dado Glišić svoje sugrađane su pozdravili pjesmom "Princeza".

Glumica Seka Sablić rekla je da je veoma dirljivo kada možete nekom da pomognete i da se rado odaziva ovakvim pozivima, a pjevačica Јelena Tomašević još jednom je pozvala na humanost i stakla da je telefonski poziv jedan od najboljih načina da se pogne onima kojima je to najpotrebnije.

 Predsjednik Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka u Federaciji BiH" Lejla Kamelić pozvala je večeras sve nivoe vlasti da slijede primjer predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je ovom udruženju donirao sredstva za izgradnju "roditeljske kuće". Ona je zahvalila predsjedniku Srpske za donaciju, koja je izuzetno značajna, dodajući da za izgradnju "roditeljske kuće" u krugu Pedijatrijske bolnice Kliničkog centra u Sarajevu nedostaje još 600.000 KM.

"Apelujem na sve nivoe vlasti da se povedu za ovim svijetlim primjerom, da ga slijede i da nam, takođe, pomognu u izgradnji `roditeljske kuće`", rekla je Kamelićeva, koja večeras prisustvuje donatorskoj večeri u okviru akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" radi prikupljanja sredstava za izgradnju "roditeljske kuće" u Banjaluci za djecu oboljelu od malignih bolesti.

 Srđan Đoković, otac najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, izjavio je večeras na donatorskoj večeri za izgradnju "roditeljske kuće" u Banjaluci da je ova porodica donirala jedan od Novakovih reketa sa kojim je igrao na prethodnim turnirima na kojima je pobjeđivao.


"Uvek smo tu kada treba pomoći, jer znamo kako je biti neko ko nema sredstava za normalan život, a naročito deca koja imaju nesrećno detinjstvo", rekao je Srđan Đoković.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je Ministarstvo zadužilo Novi urbanistički zavod da izradi idejno rješenje, glavni projekat i urbanističko-tehničke uslove za izgradnju roditeljske kuće za djecu oboljelu od malignih bolesti.
"Novi urbanistički zavod je samom izradom projekta donirao više od 13.000 KM organizaciji `Iskra`. Taj projekat je već počeo da se realizuje", istakla je Golićeva na donatorskoj večeri za izgradnju roditeljske kuće.

Na Trgu, na zadovoljstvo više hiljada gledalaca, nastupa Vlado Georgijev.

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da nijedno dijete koje se liječi od neke bolesti u Republici Srpskoj ne ostaje van obrazovnog procesa.
"Za najteže slučajeve, u slučaju izostanka u dužem vremenskom periodu, postoje zakonske norme koje omogućavaju da se polaže razredni ispit", rekao je Mutabdžija na donatorskoj večeri za izgradnju "roditeljske kuće" u Banjaluci.On je istakao da prosvjetni radnici razumiju probleme sve djece i da traže modalitete na koji način da pruže podršku.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti finansira liječenje djece oboljele od malignih bolesti, bez obzira da li se liječenje obavlja u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj ili van nje.
"Uprkos tome, troškovi roditelja su veoma veliki, jer sigurno jedan od roditelja, kada dijete oboli, nije u mogućnosti da radi", rekao je Bogdanić.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da su iskustva Srbije u kojoj postoje "roditeljske kuće" veoma pozitivna i da veoma pomažu bolesnoj djeci koja jedan određen period borave u Beogradu sa svojim roditeljima.

Vanja Udovičić, ministar sporta Srbije istakao je da smo pokazali i ovoj godini, koja je puna elementarnih nepogoda, da možemo biti humani i da vodimo računa jedni o drugima.

 

Јelena Tomašević svojom "Košavom" pokrenula je Trg Republike na pjesmu ali i na pozivanje broja 1458!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u 21.30 izjavio je da je prikupljena suma koja je potrebna za izgradnju Roditeljske kuće i zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj akciji!

"Nije riječ samo o materijalnim sredstvima. Činjenica da smo zajedno ovdje sa porodicama koje su u teškom stanju važnija je od svega. Ovdje su svi ujedinjeni, različitih zanimanja, sa različitih strana su došli da budemo dio jedne velike akcije", rekao je Dodik.On je izrazio zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu da učestvuju na donatorskoj večeri, kao i ljudima koji pozivaju humanitarni broj 1458.

"Neki nisu uspjeli da dođu, ali su poslali podršku i pomogli materijalno, a posebno pomažu na način da daju podršku ovakvoj akciji", istakao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što večeras prisustvuju i predstavnici udruženja roditelja djece oboljelih od malihnih bolesti iz FBiH, koji imaju iste probleme.

"Želimo da na ovaj način budemo zajedno, jer je to nešto što apsolutno ne može da bude linija podjela na bilo kojoj osnovi, već samo može da bude linija okupljanja oko humanih stvari", naglasio je Dodik.On je poželio da u narednoj godini nijedno dijete ne oboli od neke bolesti.

"Bila je teška godina, imali smo poplave i mnogo drugih teških situacija, ali ovim večeras pokazujemo da smo veliki ljudi", rekla je premijerka Srpske Željka Cvijanović. "Na ovaj način večeras želimo da dopremo do onih kojima je potrebna `roditeljska kuća`, koja će olakšati bolesnoj djeci i njihovim roditeljima. Najteža i najveća je briga i patnja roditelja bolesne djece. Potrebno je da im se olakša situacija, koliko god je to moguće", naglasila je Cvijanovićeva.

Prepuni Trg Republike oduševljeno dočekao nastup Željka Samardžića.

I za kraj spektakularnog koncerta koji nosi poruku humanosti, čovječnosti i ljubavi- Miligram