latinica  ћирилица
30/12/2014 |  12:53 | Autor: RTRS

Prijemi povodom Dana i Krsne slave Srpske

Prijemi u Palati Republike povodom 9. januara, Dana i Krsne slave Republike Srpske Stefandana, nastavljeni su i danas.
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - Foto: SRNA
Milorad Dodik, predsjednik Republike SrpskeFoto: SRNA

 

Predsjednik republike Srpske Milorad Dodik primio je delegacije Narodne skupštine, Vijeća naroda i Vlade Srpske, ali i predstavnike Srpske u zajedničkim organima BiH. Prijem je organizovan i za predstavnike vjerskih zajednica.

Savčić: Sastanka o ključnim pitanjima

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da su predstavnici boračkih organizacija dobili uvjeravanja od predsjednika Srpske Milorada Dodika da će u najskorije vrijeme biti održan sastanak na kojem će morati da budu dati odgovori na ključna pitanja koja opterećuju Srpsku.Prema njegovim riječima, u rad tog sastanka biće uključen i republički Senat.

"Na tematskim sastancima biće govora i o položaju boračkih kategorija u Srpskoj i rješavanju njihovih problema", rekao je Savčić danas novinarima, nakon prijema kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za predstavnike boračkih organizacija i delegaciju penzionisanih generala Srpske povodom 9. januara - Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana.

Savčić je rekao da nije zadovoljan usvojenim budžetom Srpske za boračke kategorije, posebno što nije prošao zaključak skupštinskog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske koji je Odbor jednoglasno donio, a odnosi se na to da se Vlada obaveže da će pružiti pravnu i svaku drugu pomoć licima optuženim za ratne zločine.

"Ne vidim razlog zbog kojeg ovaj zaključak nije prihvaćen u parlamentu Srpske, ali sam uvjeren da ćemo to morati da ispravimo u što skorije vrijeme", napomenuo je Savčić.

Prisjećajući se dana kada su srpski poslanici u parlamentarnoj skupštini BiH 1992. godine donijeli odluku o proglašenju Republike Srpske, Savčić je rekao da je ta odluka donesena kao krajnji izraz potrebe, zato što se u to vrijeme nije mogla na drugi način ostvariti ravnopravnost srpskog naroda u tadašnjoj BiH.

"Na nivou BiH i danas se vrši određena diskriminacija prema Srbima po raznim osnovama, pogotovo jer se najveći broj lica iz reda srpskog naroda optužuje za ratne zločine i procesuira pred raznim sudovima", rekao je Savčić.

Savčić je rekao da se više od 600 lica nalazi u raznim fazama procesuiranja, od kojih je nekima već presuđeno, a neka su već odslužila kazne.

Đokić: Cilj Vlade značajna podrška privredi

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je cilj Vlade Srpske da u idućoj godini značajnije podrži privredu Srpske.

"Cilj nam je da pomognemo privredi da se značajnije razvija i jača, te da joj omogućimo vidove rasterećenja koje ona zahtijeva, i da istovremeno obezbijedimo siguran rast ako takve mjere budu odobravane", rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci, nakon prijema za privrednike kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika povodom obilježavanja 9. januara - Dana i krsne slave Srpske Svetog arhiđakona Stefana.

Đokić je napomenuo da je Ekonomska politika Republike Srpske za 2015. definisana tako da je privredni sektor kičma te politike i da u svim industrijskim i privrednima granama Srpske treba pojačati aktivne mjere koje su navedene u toj politici.

On je rekao da će postojati i niz mjera koje će se kasnije sektorski razrađivati, gdje će brojni privredni subjekti i različiti nivoi vlasti koji će učestvovati u njihovom provođenju definisati programe djelovanja.

Đokić je naglasio da je Vlada Srpske stavila do znanja da postoje sektori u kojima se može hitno djelovati i gdje mogu biti ostvareni posebni rezultati.

"Јedna od mjera u sektoru industrije je reindustrijalizacija, što podrazumijeva promjenu određenih zakonskih rješenja u toj oblasti, uvođenje nekih novih rješenja, te stvaranje ambijenta u kojima će Srpska biti mjesto za dobre investicije", naveo je Đokić.

On je rekao da, prije svega, naglasak treba biti na domaćim investitorima i onima koji su već investirali kapital, da ga razvijaju, te da se Srpska približi svim tržištima na kojima nije do sada bila u dovoljnoj mjeri.

Đokić je rekao da naglasak treba biti i na borbi za kvalitetnije uređenje tržišta i graničnih prelaza u BiH.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić rekao je da očekuje da će nakon usvajanja Ekonomske politike za 2015. godinu u parlamentu Srpske ovaj dokument biti dosljedno proveden.

"Očekujemo da svi koji su govorili o tome kako treba privredu Srpske podržati to i provedu, i da budemo od riječi u svemu što smo obećali", rekao je Đurić novinarima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je dobrom saradnju republičkih institucija sa vjerskim zajednicama i naglasio da će ona i dalje biti nastavljena.