latinica  ћирилица
04/01/2015 |  11:28 | Autor: Agencije

Kritičari odabrali najbolji film za 2014.

Američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara u subotu je proglasilo film Žan Lik Godara "Goodbye to Language" za najbolji film 2014. zaobišavši tako favorita "Odrastanje" ( (Boyhood) Ričarda Linklatera koji je, ipak, proglašen za najboljeg režisera, prenose agencije.

Grupa koju čini 59 istaknutih filmskih kritičara dnevnih listova, magazina i drugih medija za najboljeg glumca proglasila je Timotija Spala za rolu u filmu ""Mr/ Turner"  o životu 19-vjekovog britanskog slikara Tarnera.

Marion Kotijar proglašena je za najbolju glumicu za ulogu u filmu "Two Days, One Night", beligijskoj drami o radnici u fabrici koja lobira kod drugih radnika da joj pomognu da sačuva posao.

Priznanje za najbolju sporednu žensku ulogu otišlo je Patriši Arket za "Odrastanje" priču o životu jednog dječaka koja je snimana 12 godina. DŽej Kej Simons je priznanje za najbolju sporednu mušku ulogu dobio za rolu u filmu ""Whiplash" gdje igra ambicioznog profesora muzike.

Izabravši "Goodbye to Language" za najbolji film, kritičari su odvojili od drugih grupa poput Nacionalnog odbora kritičara, Njujorških filmskih kritičara pa čak i organizatora Zlatnih globusa koji su svi u svojim godišnjim procjenama ignorisali taj film.

Godarov film, za koji mnogi kažu da se ne može prepričati, bavi se udatom ženom, samcem i psom lutalicom. Sniman u 3D tehnologiji, unutar filma je paralelni film koji teče zajedno sa "originalnim".

Nagrade kritičara među posljednjim su uoči nominacija za Oskare koje će biti saopštene 15. januara u Los Anđelesu. Nagrade Američke akademije za film biće uručene 22. februara.

Godar (84) jedan je od najistaknutijih režisera današnjice, autor filmova "Do poslednjeg daha", "Vikend".

Kritičari su za najbolji dokumentarac izabrali " "Citizenfour" o Edvardu Snoudenu i špijunskom skandalu Nacionalne bezbjednosne agencije.