latinica  ћирилица
09/01/2015 |  07:58 | Autor: RTRS

Dan i krsna slava Republike Srpske (FOTO)

Republika Srpska slavi 23 godine postojanja. Obilježavanje 9. januara - Dana Republike Srpske i njene krsne slave, Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci koju je služio patrijarh srpski Irinej.

17:07 U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci završen je prijem povodom Dana i krsne slave Republike Srpske - Svetog arhiđakona Stefana.

foto: RTRS

foto: RTRS

Prijemu su prisustvovali predstavnici vlasti Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Srpske, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predstavnici Vlade Srbije, te srpskih organizacija iz okruženja.

16:16 Prijem za delegaciju sa Kosova i Metohije predvođenu direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem

13:05 Intoniranjem himne Republike Srpske "Moja Republika" počela je svečana akademija povodom Dana Republike.

Svečanoj akademiji prisustvuju predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović, premijerka Željka Cvijanović, poslanici u Narodnoj skupštini i ministri u Vladi Srpske, te Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Akademiji prisustvuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i član Predsjedništva Dragan Čović, potpredsjednik Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, međunarodnih institucija, diplomatskog kora u BiH, te zvanice iz javnog, političkog i društvenog života Republike Srpske i BiH.

12:39 Prenos svečane akademije povodom Dana Republike Srpske od 13 časova možete pratiti na programu RTRS-a ili na ovom linku

12:09 Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je da će Srbi kao narod opstati samo na temeljima svojih svetih predaka, te vječnih i neprolaznih vrijednosti i istakao da nema veće snage od istine i da se istina ne može pobijediti jer je sam Bog istina.

foto: RTRS

Patrijarh Irinej podsjetio je da Srpska slavi kao svoj dan Svetog arhiđakona Stefana koji nije postradao uzaludno, već svjedočeći istinu. On je blagoslovio narod i  Srpsku, ističući da je važno što se Srbi, kao svetosavski narod, okupljaju u svojim svetinjama.

12:01 Za 13 časova zakazana je svečana akademija u Banskom dvoru čiji prenos možete pratiti na RTRS, a u 15 časova počinje svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske.

11:55 Vijenac na spomenik 12 banjalučkih beba, položila je delegacija s Kosova i Metohije, predvođena direktorom Kancelarije Vlade Srbije Markom Đurićem.

Đurić je izjavio je da su Dan i krsna slava Srpske praznik i u srcima Srba u Srbiji, ali i u južnoj srpskoj pokrajini.  Rekao je da se na ovaj praznik treba prisjetiti duge borbe za stvaranje Srpske, ali i potrebe za solidarnošću sa Srbima sa Kosmeta u teškim danima i godinama kroz koje prolaze.

09:15 Patrijarha Irineja ispred Hrama dočekao veliki broj građana.

---------------------------------------------------------------------------------------

Srpska je osnovana 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Јugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status.

Položaj i ovlašćenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Srpska od svog formiranja ima zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Prostire se na 24.857 kvadratnih metara, a prema podacima zadnjeg popisa iz 2013. godine ima 1.326.991. stanovnika.

Za opstanak Republike Srpske tokom ratnih sukoba devedesetih godina 20. vijeka stradalo je 21.000 boraca, prema zvaničnim podacima koje je iznio Istražno-dokumentacioni centar BiH.

Narodna skupština Republike Srpske nije prestajala s radom ni u toku ratnih sukoba.

Srpska se sastoji od 57 opština i šest gradova.

Osnovne privredene grane Srpske su energetika, metalurgija i prerada metala, elektro i hemijska industrija, industrija prerade drveta, industrija tekstila, kože i obuće, industrija građevinskog materijala, prehrambena industrija.

Srpska ima obilje prirodnog bogatstva – planine Zelegoru, Treskavicu, Јahorinu, Romaniju, Grmeč, Kozaru, Ozren... s ogromnim šumskim i lovnim bogatstvom i turističkom perspektivom.

Republika Srpska ima vodotoke moćnih rijeka poput: Une, Sane, Vrbasa, Ukrine, Drine i Tare, koje spadaju u najbistrije na Balkanu.

VIDEO - Svečana akademija povodom Dana Republike i krsne slave Republike Srpske: