latinica  ћирилица
22/01/2015 |  08:07 | Autor: SRNA

Danas 22 godine od ubistava i progona Srba iz Ravnih Kotara

Danas se navršavaju 22 godine od agresije oružanih snaga Hrvatske na južne dijelove Republike Srpske Krajine i vojne akcije "Maslenica" u kojoj je ubijeno 348 Srba, među kojima 35 žena i troje djece uzrasta do 12 godina, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Nakon agresije hrvatske regularne vojske na to područje, koje je imalo status zaštićene zone UN, u zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije dobi, dok se osam lica vodi kao nestalo.

Sa područja opljačkanih i zapaljenih ravnokotarskih sela protjerano je više od 10.000 Srba, koji su se raselili širom svijeta.

Јedan od najtežih zločina desio se već prvog dana agresije 22. januara 1993. godine kada su hrvatski vojnici na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine sa područja Gračaca, među kojima i bolničarku Dušanku Gaćešu /26/.

Iz "Veritasa" ukazuju da su tokom agresije oskrnavljena i uništena brojna pravoslavna groblja i bogomolje među kojima i Dvori Јanković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom Svetog Georgija iz 17. vijeka u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, zatim crkva Svetog Georgija u Smokvićima, osveštana 1576. i crkva Svetog Ilije u Kašićima, osveštana 1872. godine.

"Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjenim u ovoj akciji", podsjećaju iz "Veritasa".

U saopštenju se navodi da su operaciju "Maslenica" planirali i izveli Јanko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske.

"U vrijeme ove agresije načelnik artiljerije sektora `Velebit` bio je Agim Čeku, koji je kasnije bio komandant takozvane Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/, te premijer samoproglašenog Kosova", ističu iz "Veritasa".

Povodom 22 godine od stradanja Srba na području Ravnih Kotara i devetnaest i po godina od prestanka rata, "Veritas" ukazuje da su ravnokotarska sela, na sramotu hrvatske države i međunarodne zajednice, još siva zona povratka prognanih Srba.