latinica  ћирилица
25/01/2015 |  23:34 | Autor: B92

Kostelić nezadovoljan stanjem u skijanju

Hrvatski skijaš Ivica Kostelić iskazao je nezadovoljstvo trenutnim stanjem u skijanju koje je kulminiralo tokom vikenda u Kicbilu.
 - Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kicbil je godinama bio poznat po klasičnoj kombinaciji za koju su se bodovali spust i slalom, ali se to promijenilo prošle godine.

Pravu kombinaciju zamijenila je superkombinacija koju čine klasični superveleslalom i jedna vožnja slaloma, a Kostelić nije krio svoje mišljenje o tome u posljednje dvije godine.

Osvajač Svjetskog kupa u sezoni 2010/11 sada je ponovio da je nezadovoljan zbog te odluke, ali i toga da se legendarni spust na Štrajfu održi praktično samo na donjoj polovini staze zbog loših vremenskih uslova. Takođe, nije propustio da potkači i one koji su protiv zahtjevnih staza u slalomu, pošto su se posljednjih godina mnogi bunili zbog onih koje je postavljao njegov otac i trener Ante Kostelić.

"Poslije ukidanja klasične kombinacije 2013. godine, ovog vikenda smo svjedoci daljem sportskom obezvređivanju legendarnih trka u Kicbilu: spust od 58 sekundi i dvije slalomske vožnje (u kombinaciji i druga vožnja specijalnog slaloma) u kojima nije ispao praktično nijedan takmičar, a takozvani superveleslalom nije imao baš nikakve veze sa svojim imenom i formatom, nego je bio samo opasniji spust u kojem je teško nastradao jedan takmičar. I dok se u kontradiktornosti nevjerovatnih razmjera raspisuju ankete protiv zahtjevnih slalomskih staza, niko se ne obazire na degradiranje skijaškog sporta koje nam se svakog dana sve više odvija pred očima", istakao je Kostelić.

Ovo nije prvi put da je Kostelić napao čelnike Međunarodne skijaške federacije. Prije godinu i po dana je ukidanje klasične kombinacije u Kicbilu nazvao jednom od najglupljih odluka u istoriji skijanja.