latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:27 | Autor: Agencije

Kako bi bilo sada uzeti kredit u švajcarcima?

Stručnjaci su ranije upozoravali da se ne treba zaduživati u švajcarcima, jer su očekivalo da će njegova vrijednost rasti. Kada bi to zakon dozvoljavao, da li bi sada bio dobar trenutak za zaduživanje u toj valuti i da li bi banke u Srbiji danas ponudile takve kredite, rizičnije po njih nego po građane?
 - Foto: dnevnik.hr
Foto: dnevnik.hr

Urednik portala Kamatica Dušan Uzelac kaže da bi teoretski sada bilo pravo vrijeme za uzimanje kredita ili zadužiti se u švajcarcima jer je, kako navodi, franak na istorijskom maksimumu i svi parametri idu u tom pravcu da će mu vrijednost opadati.

Pad je, kaže, neminovan jer jak franak slabi švajcarsku privredu.

"Suštinski to znači da čokolada koju oni prave moraju da prodaju po višim cijenama i samim tim jak franak urušava sve što Švajcarska proizvodi", objašnjava Uzelac.

Ni pad franka, ni korist od eventualnog zaduživanja drugi ne mogu da prognoziraju. Prije svega zbog najnovijih mjera Evropske centralne banke, koje se svode na štampanje novca.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da zato ne može da se očekuje u neko skorije vrijeme da evro jača prema franku, što bi zapravo bio račun za one koje bi uzeli kredite u švajcarcima.

O zaduživanju u švajcarcima, ipak, može da se govori samo hipotetički, budući da po odluci Narodne banke Srbije to nije moguće od jula 2011. godine. Davanje, kako se vjerovalo, idealnog kredita većina banaka je ukinula i prije te odluke. Mnogi vjeruju da to nije bilo slučajno.

"Banke su daleko spremnije, vičnije da se zaštite od bilo kakvih turbulencija, pa tako su sav trošak tog rizičnog poslovanja prenijeli na klijente i vezali njih za taj švajcarac", ističe urednik portala Kamatica.

Zato su, konstatuje Dušan Uzelac, danas jedino klijenti oni koji plaćaju cijenu valutnog rizika.

Prema riječima Gorana Nikolića, jedini dobitnici su banke, koje su prije sedam godina zadužile u švajcarcima, potom pretvorile taj dug u evro, da bi onda kredite građanima davale u francima.

A građani, pokazalo se, ni u jednom slučaju nisu na dobitku. Oni koji su se već zadužili u francima gube, a oni koji bi možda mogli da dobiju ne mogu da se zaduže.