latinica  ћирилица
27/01/2015 |  09:14 | Autor: SRNA

Elektroprenos BiH: Ugovor o priključenju na prenosnu mrežu

Kompanija "Elektroprenos BiH" potpisala je prvi ugovor o priključenju na prenosnu mrežu novog proizvodnog objekta, nakon što je od Regulatorne komisije za električnu energiju donesen Pravilnik o priključku
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Ugovor je potpisan s preduzećem "Hidroinvest" Rogatica, a riječ je o priključenju malih hidroelektrana "Ustiprača" i "Dub" ukupne instalisane snage 16,3 megavata i godišnje proizvodnje 80 gigavat-časova.

Procedura priključenja provedena je u skladu s Pravilnikom o priključku, u okviru koje je urađen i Elaborat tehničkog rješenja priključka kojim je određen način priključenja na prenosnu mrežu 110 kilovolta, saopšteno je iz "Elektroprenosa BiH".

Plasman električne energije iz malih hidroelektrana "Ustiprača" i "Dub" u prenosnu mrežu vršiće se posredstvom postrojenja 35/110 kilovolta Dub koje je locirano neposredno pored trase postojećeg dalekovoda 110 kilovolta Višegrad – Goražde dva.

Izgradnja priključnog dalekovoda kojim se postrojenje Dub povezuje na prenosnu mrežu, uz saglasnost "Elektroprenosa BiH", povjerena je preduzeću "Hidroinvest" Rogatica.

"Elektroprenos BiH" kontrolisaće izgradnju priključnog dalekovoda u svim fazama njegove izgradnje.

Planirano je da priključni dalekovod i postrojenje Dub budu završeni do kraja 2015. godine kada će na ovo postrojenje biti priključena i u pogon puštena mala hidroelektrana "Ustiprača" instalirane snage 6,9 megavata i planirane godišnje proizvodnje 36 gigavat-časova.

Mala hidroelektrana "Dub" instalirane snage 9,4 megavata i planirane godišnje proizvodnje 44 gigavat-časova biće priključena i puštena u pogon 2016. godine.

Ukupna odobrena snaga koja će biti predavana u prenosnu mrežu iznosi 16,3 megavata.