latinica  ћирилица
27/01/2015 |  11:17 | Autor: SRNA

"Aramko" : Cijena nafte suviše niska

Predsjednik saudijske kompanije za naftu i gas "Aramko" Haled al-Faleh ocijenio je danas da je cijena nafte suviše niska.

 

"Cijena je suviše niska za sve. Mislim da čak i potrošači počinju da trpe", izjavio je Haled al-Faleh na konferenciji za novinare.

Faleh je podsjetio da je za energetsku budućnost u svijetu, na duži period, važna američka proizvodnja nafte iz škriljaca, kao i da je saudijska kompanija odlučila da odvoji sedam milijardi dolara za projekte vezane za proizvodnju ovog tipa.

Kompanija "Aramko" je najveća naftna kompanija u svijetu za proizvodnju i izvoz nafte, podsjeća AFP.

Saudijska Arabija je glavni izvoznik nafte u svijetu i najveći proizvođač u okviru Organizacije država izvoznica nafte /OPEK/.

Organizacija je odlučila u novembru da održi nivo proizvodnje na 30 miliona barela dnevno, naglašavajući da je pad cijena počeo od juna.

Do sredine 2014. godine barel nafte je koštao više od 100 dolara, prije nego što je cijena pala zbog povećanja američke proizvodnje nafte iz škriljaca i smanjenja globalne potražnje.

Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi nedavno je ocijenio da je nepravedno tražiti od država članica OPEK-a da smanje svoju proizvodnju, a da to istovremeno nije zahtijevano od proizvođača koji nisu članovi ove organizacije.