latinica  ћирилица
27/01/2015 |  21:14 | Autor: SRNA

Banjaluka- Otvorena izložba o logoru "Đakovo"

U Јevrejskom kulturnom centru "Arie Livne" u Banjaluci večeras je otvorena izložba "Logor Đakovo: Sjećanje kao opomena", povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.
Banjaluka- Otvorena izložba  "Logor Đakovo" - Foto: SRNA
Banjaluka- Otvorena izložba "Logor Đakovo"Foto: SRNA

Senator Republike Srpske Arie Livne rekao je da je ovaj dan veliki dan oslobođenja koncentracionog logora Aušvic, ali i jedan od najtragičnijih dana u kojem se podsjeća na milione žrtava Јevreja, Srba i antifašista iz cijelog svijeta.

"Naš pogled treba da bude uperen ka budućnosti. Prošlost ne možemo promijeniti, ali treba da sačuvamo uspomenu na naše mrtve", rekao je Livne.

On je ukazao i na potrebu razvijanja svijesti o tome da se fašizam, nacizam i antisemitizam vraćaju.

"Treba obratiti pažnju i ne zaboraviti da smo se 1934. godine, kada se Hitler pojavio, njemu smijali i smatrali ga ludakom, a svi znamo šta se desilo nakon tog smijeha", upozorio je Livne.

Prema njegovim riječima, da bi se spriječilo ponavljanje takve tragedije, treba se koncentrisati na sprečavanje povratka fašizma, nacizma i nacionalne i vjerske mržnje u svijetu po svaku cijenu.

"Ako to postignemo, onda smo se najbolje sjetili naših mrtvih. Mislim da treba da učinimo sve da se u školama predaje o tom periodu", poručio je Livne.

Na izložbi su prikazani dokumenti i fotografije koncentracionog logora Đakovo, podaci o broju žrtava, te biografije njegovih upravnika.

Na današnji dan 1945. godine sovjetska armija oslobodila je nacistički koncentracioni logor Aušvic i susjedni logor Birkenau u kojima je stradalo 1,5 miliona ljudi.

Generalna skupština UN je prvog novembra 2005. godine proglasila 27. januar Međunarodnim danom sjećanja na Holokaust.