latinica  ћирилица
27/01/2015 |  21:19 | Autor: Blic

"Razgovori s bogovima" prikazan na Kustendorfu

Umjetnički uzbudljiv omnibus "Razgovori s bogovima", poslije Venecije prikazan i na Kustendorfu, okupio je devet renomiranih svjetskih reditelja: Torntona, Babenka, Miru Nair, Nakatu, Aleksa dela Iglesiju, Kusturicu, Gobadija...

- Sanjao sam boga. Rekao je da više ne može, da će se ubiti.... - kaže jedan od likova filma "Razgovori s bogovima", ostvarenja koje je pobudilo veliku pažnju na sinoć završenom 8. filmskom festival Kustendorf.

Umjetnički uzbudljiv omnibus koji je okupio devet renomiranih svjetskih reditelja tematizuje devet religija i kroz to na svojevrstan način ocrtava kroki jednog od vječitih, suštinskih ljudskih pitanja. Јer, vidi se to i u ovom filmu, bog je prije svega pitanje čovjekovog samoosjećanja, njegove žudnje za životom.

Ukratko, u ovom spektru vjerovanja, Vorik Tornton se bavi aboridžinskom spiritualnošću, Hektor Babenko umbandom, Mira Nair hinduizmom, Hideo Nakata šintoizmom, Aleks dela Iglesija katolicizmom, Emir Kusturica pravoslavnim hrišćanstvom, Bahman Gobada islamom, a Giljermo Arijaga ateizmom.

- Htjeli smo da napravimo film o religijama, a da se ne sukobljavamo. Reakcije publike u različitim gradovima, na različitim mjestima, kao i na Venecijanskom festivalu, bile su gotovo iste. To me je iznenadilo i veoma obradovalo - rekao je producent Aleks Garsija, gost Kustendorfa.

Dio omnibusa Emira Kusturice, u kome i glumi, dijelom se zasniva na mitu o Sizifu - Bog je velika ljudska imaginacija, najveći izum, a s druge strane on je nešto u čemu se čovjek prepoznaje. Ne govorim o religiji, govorim o onome što čovek vidi, osjeti kad sam sa sobom sklopi oči.

U japanskom filmu "Patnja" Hideo Nakata, u kome su u glavnoj ulozi posljedice cunamija na pojedinačne živote, između ostalog, čujemo pitanje "ako bog postoji - zašto". Čujemo potom, i da je patnja nešto što čovjek treba (možda ponovo) da nauči da cijeni.

U čudesnom duhovitošću prožetom filmu Bahmana Gobadija, koji se bavi islamom, čuje se i rečenica: "Osjetio sam boga u njenim očima, kosi, ljepoti". Gobadi, takođe gost Kustendorfa, kaže da je pripadnik Kurda iz Irana:"Otac mi je šiit, a majka sunit. U školi su me učili jedno, majka kod kuće govorila drugo. Razmišljao sam, ma pusti to, treba slijediti svoju unutrašnju nit. Mislim da je ovaj film nastao iz te situacije. Osnovna ideja je: samo lagano i poštujmo jedni druge.
Na pitanje o humoru u svom filmu, kazao je: "To je zato što sam ja tužan čovjek".

"Razgovori s bogovima" počinje ostvarenjem Australijanca Vorika Torntona, u kome bez ijedne replike lijepa trudnica napušta svoj moderni auto, ostavlja atraktivne sandale, narukvicu, uzima flašu vode i odlazi u divljinu da se porodi.

- U oblasti gdje sam rođen postoji šest jezika. Kada su Britanci došli da kolonizuju zemlju, bilo ih je 400, a ostalo ih je 40. Zato sam odlučio da izostavim dijaloge - rekao je Vorik Tornton, gost Kustendorfa.

Na pitanje da li su tzv. primitivni narodi srećniji jer žive bliže prirodi, a dalje od civilizacije, rekao je:

- Ne, mi nismo srećni. Uzeli su nam zemlju, kako bismo mogli biti. Međutim, mi slavimo svaki pedalj te zemlje, radujemo se svakom novom jutru.