latinica  ћирилица
28/01/2015 |  07:49 | Autor: RTRS

Svetosavska akademija u Banjaluci (VIDEO)

Svečanom Svetosavskom akademijom u kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci završeno je obilježavanje slave Svetog Save. Akademiju je govorom otvorio episkop banjalučki Јefrem i čestitao svima ovaj praznik.

Sveti Sava duboko je utkan u biće srpskog naroda i vječno prisutan u našoj cЈelokupnoj istoriji i sadašnjosti, rekao je episkop banjalučki Јefrem, čestitajući svima praznik, Svetog Savu. Njegovo preosvještenstvo episkop banjalučki Јefrem rekao je da "Sveti Sava kroz cijelu našu istoriju, kao i danas sabira snagu našeg naroda i crkve, koji nas svojom svetom ličnošću sabira, nadahnjuje i pokreće sve što je sveto i dobro za život u ovom vremenu''.

Mješovito srpsko pjevačko društvo ,,Јedinstvo'', koje je više od 20 godina nezaobilazan dio ove svečane akademije, predstavilo se publici sa kompozicijama različitih autora u duhu današnjeg praznika.

Dirigent hora "Јedinstvo", Nemanja Savić izrazio je "zadovoljstvo da više od 20 godina učestvuje na ovakvim akademijama i i što se banjalučkoj publici hor svake godine predstavlja sa dijelovima i izborom iz duhovnog repertoara, koji je sve bogatiji''.

Prisutni su slušali i hor banjalučke Akademije umjetnosti, besjede i kompozicije klasične muzike koje su izvodili učenici osnovnih muzičkih škola. Svečanoj akademiji prisustvovali su mnogobrojni gosti iz političkog i javnog života Srpske. 

Prilog Ljubice Kovačev.