latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:40 | Autor: TANЈUG

Noć muzeja 16.maja donosi novine

Manifestacija Noć muzeja, 12. po redu, biće održana u subotu 16. maja u cijeloj Srbiji, najavljuje umjetničko-produkcijska grupa Noć muzeja.

Noć muzeja je ujedno dio Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine. Decenija postojanja manifestacije ukazala je na potrebu šireg pristupa manifestaciji kao i na uvođenje teme večeri koja ima za cilj da edukuje i ukaže na bitne istorijske, socijalne i kulturne trenutke.

Zbog toga Noć muzeja uvodi programski savjet koji je usvojio koncept i akcente ovogodišnje manifestacije.

Programski savet čine: arhitekta i akademik Branislav Mitrović, istoričarka umetnosti Lidija Merenik, vajar Mrđan Bajić, istoričar Milan Tlačinac i arheolog Marko Popović.

Tematski manifestacija će ići u dva smjera. Јedan se priključuje obilježavanju važnih godišnjica dok se druga tiče edukacije najmlađih - dječje Noći muzeja.

Ovogodišnja Noć muzeja skrenuće pažnju na rat viđen očima civila kao i na borbu protiv rata, ali umjetnošću i stvaralaštvu onih koji su ostali kod kuće, preživljavali, rađali se i umirali, vjenčavali, radili i obrazovali djecu, brinuli se o starima, pisali pisma borcima na frontu ali i onih koji su se protiv užasa razaranja borili svojom umjetnošću.

Tako će se u Noći muzeja istaći da je 1945. godine nobelovac Ivo Andrić objavio čak tri svoja kapitalna djela, pisana za vrijeme okupacije, srpski impresionizam koji nastaje u vrijeme Prvog svjetskog rata, kao i drugi vidovi stvaralaštva u ratnim epohama koji danas obilježavaju istoriju umjetnosti.

S obzirom na odličnu reakciju i veliko interesovanje najmlađih 12. Noć muzeja biće u znaku najmlađih za koje je osmišljena specijalna "Dječja tura" zbog inicijative za osnivanjem većeg broja dječjih muzeja kao i za rad sa djecom pri muzejskim ustanovama i stvaranja kulture odlaska u institucije kulture kod najmlađe populacije po uzoru na evropske prestonice i značajne muzeje.

Noć muzeja nastavlja otvaranja novih prostora i pričanja neispričanih priča. Za jednu noć, cio grad može biti muzej. Umjetnost je skrivena na ulicama, fasadama i u skulpturama zgrada koje ne primjećujemo.