latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:56 | Autor: RTRS

Rendić za RTRS: Borićemo se za nastup u plej-ofu

Odbojkaši banjalučkog Borca, sa velikim uspjehom nastupaju u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Nakon što su se u martu prošle godine okitili titulom šampiona Republike Srpske, izborili su nastup u elitnom rangu takmičenja u Bosni i Hercegovini gdje nakon prvog dijela sezone zauzimaju visoko treće mjesto u Premijer ligi.

O rezultatima odbojkaša Borca, njihovim problemima i planovima, govorili smo sa trenerom "crveno-plavih" Sašom Rendićem.

Razgovarao: Bojan Mičić

Da li ste očekivali ovako visok plasman na početku sezone?

"Nismo očekivali ovakav plasman. Neki naši planovi su bili da ostanemo u Premijer ligi, odnosno da se izborimo za prvih šest pozicija u prvenstvu, jer četiri posljednjeplasirane ekipe igraju plej-aut i prvobitni cilj nam je bio da to izbjegnemo. Imamo ekipu za koju smo na početku sezone smatrali da može da se plasira među šest najboljih, te nam je taj plasman bio cilj na početku sezone".

Odbojkaši Borca su u sjajnoj seriji od sedam uzastopnih pobjeda, a naredni meč gostuju ekipi Kaknja, koja je na četvrtoj poziciji. Možete li u Kaknju očekivati nastavak pobjedničkog niza?

"U Kaknju gostujemo 31. januara. Imali smo pauzu od 15-ak dana kada se nije treniralo. Međutim, mi smo uvijek u drugom dijelu sezone igrali bolje nego u prvom, i mislim da možemo očekivati nastavak dobre serije. Pokušaćemo igrati na nivou kao iz posljednjeg kola jesenjeg dijela lige, što neće biti lako jer je ekipa sigurno malo raštimana nakon pauze. Dogovorili smo jednu pripremnu utakmicu u Zagrebu koju ćemo odigrati 28. januara, prije meča sa Kaknjom kako bi se ekipa vratila na takmičarski nivo. Sigurno nas očekuje neizvjesna utakmica, publika u Kaknju je jako bučna, teren je težak, tako da nas očekuje nezgodan meč".

Iz Bosne i Hercegovine tri odbojkaška kluba izlaze na evropska takmičenja. Kolike su šanse da Borac zaigra na međunarodnoj sceni?

"Nastup u Evropi izboriće, pobjednik regularnog dijela sezone, osvajač plej-ofa i pobjednik Kupa. Naravno, mi ćemo pokušati da izborimo nastup u Evropi, s tim što to za nas predstavlja finansijski problem. U slučaju da izborimo nastup na evropskoj sceni, mi ćemo pristati da igramo pa šta bude. To bi bila velika nagrada za igrače i, ukoliko do toga dođe, naći ćemo načina da odigramo te utakmice".

Pored finansijskog problema koji muči najveći broj klubova kod nas, odbojkaši Borca se muče i sa dvoranom.

"Problem dvorane spominjemo još od avgusta prošle godine jer nemamo gdje da igramo utamice. Mislim da smo jedini klub u Banja Luci koji plaća temine za odigravanje svojih utakmica. Mečeve odigravamo u dvorani u Kampusu i uredno plaćamo termine 200 KM po meču i to nam je u suštini najveći problem. Trošimo novac na termine, a dvorana 'Borik' još uvijek ne namjerava nabaviti opremu potrebnu za odbojkaški teren. Dvorana 'Obilićevo' zbog visine nije uslovna za odigravanje mečeva Premijer lige. Na početku sezone smo prijavili dvije dvorane u kojima bi bili domaćini, u Kampusu i u Boriku, a za sada dočekujemo druge ekipe samo u Kampusu. Kako dvorana 'Borik' nema neophodnu opremu, mi bismo je trebali kupiti. Za sada nemamo sredstava za to, ali ukoliko nastavimo sa dobrim rezultatima, pokušaćemo dio sredstava iz budžeta za narednu sezonu izdvojiti za tu opremu jer nas očekuje 10-ak mečeva na domaćem terenu. Za odigravanje tih mečeva svakako bismo morali izdvojiti 2.000 KM, a ako na tu sumu dodamo još nešto novca, mogli bismo da kupimo opremu. Dvorana nam je dakle gorući problem za koji trenutno nemamo rješenja. Treniramo u 'Obilićevu' na parketu a mečeve odigravamo u dvorani u Kampusu na drugoj podlozi, i jedina smo ekipa koja trenira u jednoj, a igra utakmice u drugoj dvorani. U pregovorima sa rektorom Univerziteta sa kojim ćemo pokušati da se dogovorimo da nam se obezbijedi termin za odigravanje utakmica."

Koliko su kod nas u globalu zadovoljavajući uslovi za rad?

"Mislim da uslovi nisu na zadovoljavajućem nivou. Banja Luka nema dovoljno dvorana, kao ni termina za treniranje i odigravanje utakmica. Mi kao premijerligaš imamo četiri termina sedmično po sat i po vremena, a to je amaterizam. Za neke ozbiljne rezutate mora se raditi osam do 10 puta sedmično, jutarnji treninzi, popodnevni, rad u teretani i slično. Dakle, termini za rad i odigravanje mečeva su veliki problem. Pored problema sa terminima, nema ni dovoljne posvećenosti jer veliki broj igrača pored toga što trenira, studira ili radi jer ljudi moraju da obezbijede egzistenciju a u odbojci nisu plaćeni. Upravo iz ovih razloga igrači kod nas ne mogu da se razviju do nekog vrhunskog nivoa. Takođe, u odbojci nema dovoljno stručnog trenerskog kadra. Svi treneri koji rade ovdje su sa ovih prostora, malo ko od njih je kročio vani tako da im nedostaje međunarodnog iskustva".

Imate li omladinski pogon?

"Da, sa djecom radi jedan naš bivši igrač koji je profesor fizičkog vaspitanja i sporta. Imamo 30-ak kadeta i juniora, a prošle godine smo okupili dvije grupe djevojčica. Imamo malih problema zato što danas malo ko želi da trenira odbojku. Uglavnom žele na košarku, na fudbal i rukomet, s tim da se često desi da djeca koja se ne pronađu u nekom od ovih sportova počne trenirati odbojku i tu se zadrže neko vrijeme. Problem predstavlja manjak dječaka, dok je kod djevojčica dosta bolja situcacija. U tri kluba u Banja Luci trenira preko 1.000 djevojčica, dok se dječaka ne može skupiti ni 20-ak. Naši omladinci se takmiče u ligi za mlađe kategorije koji organizuje Savez Republike Srpske. U nekoj skorijoj budućnosti želimo da imamo i ženski odbojkaški klub Borac".

Kakavi su vam planovi?

"Planovi su nam da se zadržimo tu gdje jesmo, u Premijer ligi BiH i da pokušamo izboriti što bolju poziciju za plej-of. Sada i ekipa drugačije razmišlja, vide da mogu da pariraju svima u prvenstvu.  Igrali smo dobro prvi dio sezone, tako da je realno da izborimo nastup u završnici. U odnosu na početak prvenstva, to nam je novi cilj koji ćemo pokušati da ostvarimo".

Odbojkaši Borca narednu utakmicu gostuju ekipi Kaknja, a meč je na rasporedu 31. januara.