latinica  ћирилица
28/01/2015 |  15:19 | Autor: SRNA

Izgradnja stambenih objekata za 150 porodica (VIDEO)

Fond solidarnosti Republike Srpske, UNDP i lokalne zajednice obezbijediće trajni smještaj za 150 porodica u Srpskoj koje su ostale bez domova usljed klizišta ili poplava.
Obnova Srpske - Foto: SRNA
Obnova SrpskeFoto: SRNA

Za izgradnju novih objekata biće potrebno 10 miliona KM, od čega će dvije trećine obezbijediti Fond, a trećinu UNDP, dok će lokalne zajednice pripremiti lokaciju, potrebne dozvole, priključke i izgradnju temelja, rekao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

Objekti će biti veličine od 36 do 60 metara kvadratnih, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

"U narednih sedam dana biće tačno definisan projekat i biće potpisani sporazumi između građana, opština, Fonda solidarnosti i UNDP-a", rekao je Tegeltija, i dodao, da je Fond odlučio da prihvati donaciju od 250.000 evra Udruženja "Fond dijaspora za maticu" koja će biti utrošena za pet projekata.

On je naveo da je riječ o projektima sufinansiranja rekonstrukcije sportske sale u Osnovnoj školi Šamac, te finansiranja sanacije objekta Centra za kulturu opštine Čelinac, izgradnje oštećenog cjevovoda u opštini Zvornik, sanacije fiskulturne dvorane u OŠ "Vuk Karadžić" u Novom Gradu i obnove pet kuća uništenih u klizištima na području Lopara. Zahvalio se ovom fondu za donaciju i podsjetio da je on donirao 25.000 evra nakon majskih poplava.

Navodeći da je do kraja prošle godine iz doprinosa solidarnosti u Fond solidarnosti RS prikupljeno više od 42 miliona KM, rekao je da se sredstva iz Fonda troše na osnovu odluke Upravnog odbora i da su do sada uglavnom bila usmjerena za plaćanje preduzećima koja su isporučila građanima robu posredstvom platnih kartica. Ukupna vrijednost podijeljenih vaučera iznosi više od 84 miliona KM.

Rezidentni koordinator UN u BiH Јurij Afanasijev rekao je da je u okviru programa EU, u okviru kojeg je bilo predviđeno da se uradi 1.000 stambenih objekata, do 1. januara urađeno i više, 1.053 objekta.

"Dodatnih hiljadu stambenih objekata je u izgradnji i biće završeni narednih sedmica", rekao je Afanasijev. Dodao je da je u oblasti infrastrukture urađeno 30 objekata, da se radi na još 50 objekata, a mnogo je urađeno i na javnim objektima. Afanasijev je ocijenio da je do sada završeno 50 odsto planiranih aktivnosti, te da u narednih nekoliko mjeseci predstoji realizacija ostalih planova.