latinica  ћирилица
28/01/2015 |  15:25 | Autor: SRNA

Prioritet zapošljavanje djece poginulih boraca (VIDEO)

Zapošljavanje djece poginulih boraca ostaje prioritet Vlade RS, a za njihovo samozapošljavanje u ovoj godini biće izdvojeno milion KM, rečeno je na sastanku ministra rada i boračko–invalidske zaštite Srpske Milenka Savanovića sa predsjednikom Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljkom Mitrovićem.
Ministar Savanović sa Nedeljkom Mitrovićem - Foto: SRNA
Ministar Savanović sa Nedeljkom MitrovićemFoto: SRNA

Savanović je istakao da će dobra saradnja Vlade Srpske sa Republičkom organizacijom porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila biti nastavljena i u narednom periodu.

"Institucije Republike Srpske daju maksimum da bi se pomoglo boračkim kategorijama. Naš prioritet je i rješavanje stambenih pitanja ovih kategorija, te pokušaj usklađivanja invalidnina sa realnim parametrima", rekao je ministar.

On je naglasio da će biti pokrenuta procedura stambenog zbrinjavanja porodica koje se nisu prijavile 2007. godine za rješavanje ovog pitanja, i napomenuo, da će do kraja ovog mjeseca biti isplaćene naknade za odlikovane borce.

Mitrović je ocijenio da je važno što će prioritet Vlade Srpske ostati zapošljavanje djece poginulih boraca.

"Trenutno je nešto više od 1.000 djece poginulih boraca do 30 godina i više od 3.000 djece do 40 godina nezaposleno. U ovoj i narednoj godini očekujem da sve porodice poginulih boraca budu stambeno zbrinute", rekao je Mitrović.

On je naveo da je Sud za ljudska prava u Strazburu odbio apelacije da je BiH prekršila ljudska prava porodica nestalih iz Srpske, jer ništa nije činila ili je učinila nedovoljno na traženju nestalih Srba.

Mitrović je napomenuo da je važno pitanje pronalaženje 1.681 nestalog lica iz Republike Srpske.

"Važno je što smo uspjeli pribaviti sve saglasnosti da Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske može početi identifikaciju 657 tijela", zaključio je Mitrović.