latinica  ћирилица
28/01/2015 |  15:42 | Autor: SRNA

Košarac: SNSD ima namjeru i kapacitet da spriječi destabilizaciju Srpske

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac izjavio je da SNSD, za razliku od SDS i PDP, nema namjeru da ubacuje svoje ljude u Savjet ministara BiH, ali ima i namjeru i kapacitete da u zajedničkim institucijama spriječi bilo kakvu destabilizaciju Republike Srpske i njenih institucija.
Saša Košarac - Foto: SRNA
Saša KošaracFoto: SRNA

"Bakir Izetbegović i Željko Komšić objeručke su prihvatili SDS i PDP za svoje partnere i mi u takvoj priči nemamo namjeru da učestvujemo", poručio je Košarac, komentarišući izjavu potpredsjednika PDP Dragiše Delića.

Prema njegovim riječima, ljudi iz PDP-a, koji dugo nisu bili ni na kakvim funkcijama, pokazuju nervozu zbog činjenice da još nije uspostavljena vlast na nivou zajedničkih institucija BiH.

"Nema razloga da budu nervozni. Uostalom, oni su učinili sve što je od njih traženo, uključujući i advokatisanje Šefiku DŽaferoviću, i potpisivanje protivustavne izjave Predsjedništva BiH u kojoj nema Republike Srpske, i stalne zahtjeve da poslove i nadležnosti Republike Srpske rade zajednički organi BiH. Ne znam šta bi oni više mogli da učine", poručio je Košarac.

On je dodao da je danas imao redovan sastanak sa predstavnicima Evropske unije u BiH i da je apsolutna neistina da niko ozbiljan u Uniji ne računa na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i SNSD.

"Dokaz je i u činjenici da su evropski zvaničnici, uključujući i šefove diplomatije Velike Britanije i Njemačke, apsolutno uvažili primjedbe predsjednika Dodika na tekst izjave Predsjedništva BiH, čime su ponizili Mladena Ivanića i trećerazredne diplomate u ambasadama od kojih Ivanić i PDP redovno skupljaju bombastične informacije", naglasio je Košarac.

On je upozorio da bi Ivanić i funkcioneri PDP, umjesto što šire neistine, trebalo da kažu javnosti zašto je Bakir Izetbegović protiv usvajanja nove izjave o evropskom putu u Predsjedništvu BiH.

"Ivanić i PDP treba da objasne javnosti zašto je Izetbegoviću bila prihvatljiva izjava na kojoj je radio Ivanić, a nije prihvatljiva ova koju je dopunio predsjednik Dodik", istakao je Košarac.