latinica  ћирилица
28/01/2015 |  16:13 | Autor: TANЈUG

Đurić: Pronaći i kazniti odgovorne za ratne zločine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbija podržava svaki korak koji vodi nalaženju, identifikovanju i kažnjavanju svih odgovornih za ratne zločine s ozbirom da se trenutno u pokrajini dešava "goruća i vrišteća nepravda".
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Odgovarajući na pitanje novinara o formiranju suda za ratne zločine koje je počinila tzv.OVK, Đurić je kazao da apsolutno niko nije odgovarao za ubistva nekoliko hiljada ljudi na KIM koje su počinili pripadnici tzv. OVK i protjerivanje ljudi.

- Smatramo da, s ozbirom na to da ratni zločin nikad ne zastarjeva, svaki korak koji nas vodi u tom pravcu, pa i ako se pokaže da je to osnivanje jednog takvog suda, može da doprinese da se ovo pitanje uspješnije riješi - rekao je Đurić i dodao da ostaje da se vidi šta bi bili elementi na kojima bi takav sud zasnivao svoj rad.

Đurić je naveo da se paralelno sa progonom srpskih i to najumjerenijih političkih lidera na KiM zbog njihovih političkih stavova "dešava nešto što nazivamo gorućom ili čak vrištećom nepravdom", a to je činjenica da apsolutno niko nije odgovarao za zločine tzv. OVK.

- Srbija smatra da je neophodno da se ova stranica istorije zatvori na taj način što će biti pronađeni, identifikovani i kažnjeni krivci - kaže Đurić i ističe da je kažnjavanje odgovornih za ratne zločine jedan od ključnih činilaca prava i pravde na KiM.