latinica  ћирилица
28/01/2015 |  16:59 | Autor: SRNA

Podrška američke Vlade nastavku reformi u BiH

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak danas je prilikom posjete Ministarstvu odbrane BiH istakla opredijeljenost i snažnu podršku američke Vlade za nastavak reformi u BiH, te podršku za pristupanje evroatlantskim integracijama.
Morin Kormak - Foto: SRNA
Morin KormakFoto: SRNA

Iz Ministarstva odbrane BiH saopšteno je da je Kormakova posebno pohvalila angažman Oružanih snaga BiH za vrijeme poplava, kada je reakcija Ministarstva i Oružanih snaga BiH "bila impresivna".

Ona je sa ministrom odbrane BiH Zekerijahom Osmićem i njegovim zamjenicima Živkom Marjancem i Marinom Pendeš razgovarala o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na putu ka evroatlantskim integracijama, kao i o saradnji SAD i BiH u oblasti odbrane.

Razgovarano je i o ispunjavanju uslova za prijem BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/, rješavanju viškova naoružanja, učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru, dokumentu "Pregled odbrane", kao i drugim aktuelnim pitanjima u Ministarstvu i Oružanim snagama BiH.

Osmić je zahvalio na dosadašnjoj sveobuhvatnoj pomoći i podršci koju SAD pružaju BiH, te izrazio uvjerenje da će bilateralni odnosi i saradnja i u oblasti odbrane biti nastavljeni i dalje jačati.

On je posebno istakao dobru saradnju sa Nacionalnom gardom Merilenda, vojnim atašeom SAD u BiH pukovnikom Skotom Milerom, koji je bio u pratnji Kormakove, i Kancelarijom za odbrambenu saradnju Ambasade SAD u BiH.

Marjanac i Pendeševa izrazili su očekivanje da će BiH što prije postati član MAP-a, te istakli da je Ministarstvo odbrane BiH u pripremi i ispunjavanju tehničkih uslova za MAP uradilo mnogo više od ostalih institucija u BiH.