latinica  ћирилица
28/01/2015 |  17:11 | Autor: Glas Srpske

SIPA istražuje aranžmane za odlazak na Mundijal

Agencija za istrage i zaštitu u BiH (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH izuzela je dokumentaciju iz Fudbalskog saveza BiH.

Iz SIPA nisu mogli govoriti o detaljima provjera koje vrše njihovi inspektori, ali prema informacijama istražioci su zainteresovani za aranžmane Saveza sklapane s različitim agencijama i preduzećima u vezi sa putovanjima igrača i zvaničnika Saveza na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu prošle godine. Potpredsjednik FS BiH Darko Ljubojević upoznat je sa akcijom SIPA, ali nije htio da komentariše ono što se desilo, piše Glas Srpske.

"Sve što smo imali da kažemo napisali smo u saopštenju za javnost. Stigla je anonimna prijava i potpuno podržavamo rad svih istražnih organa, jer znamo da je sve urađeno po propisima. Savez funkcioniše bez ikakvih anomalija i očigledno je da su neki ljubomorni što je tako", rekao je Ljubojević.

Prema njegovim riječima, postoji mnogo ljudi koji ne žele dobro Savezu.

"Neki su uvrijeđeni što za njih nema mjesta u FS BiH i na ovaj način žele da bace sjenku na sve pozitivno i dobro što smo uradili minulih godina. Takođe, nadaju se da će preko noći doći do mjesta za koja misle da im pripadaju i vjerovatno je anonimna prijava stigla o jednog ili više ovakvih ljudi", rekao je Ljubojević.

Podsjećamo, ovo je treći put u posljednjih nekoliko mjeseci da inspektori SIPA ulaze u prostorije Saveza kako bi upotpunili istragu vezanu za ugovore o poslovanju i sponzorstvima ove fudbalske asocijacije. Istražioci su posebno zainteresovani za fakture i ugovore koje je Savez sklapao sa turističkom agencijom "Centroturs". Sumnja se da je riječ o fakturama za avionske letove ili hotelski smještaj koje su navodno višestruko uvećavane, a pod posebnom lupom istražilaca su fakture koje su plaćane za avionske letove reprezentativaca sa destinacija na kojima igraju do mjesta na kojima se okupljala reprezentacija. Kako se sumnja te su fakture najmanje dvostruko skuplje od uobičajenih cijena karata. Na osnovu izuzete dokumentacije pokušaće se istražiti i istinitost navoda o "naduvanim" cijenama avionskih karata za čelnike Saveza, članove stručnog štaba i reprezentativce BiH, a posebno karte koje su kupovane za let iz SAD, gdje su bili na pripremama, ka bazi reprezentacije u Brazilu pred početak Svjetskog prvenstva.

"Zna se da je poslije Brazila podnijeto nekoliko prijava protiv FS BiH od strane nezadovoljnika poput suspendovanog člana Izvršnog odbora Amera Halepa u kojima se govori o navodnim nepravilnostima u radu Saveza. Osim SIPA te navode do sada su provjeravali Kantonalni i Federalni MUP, ali su dobar dio odbacili jer su se pokazale neutemeljenim", rekao je predsjednik FS BiH Elvedin Begić i istakao da ga više brine kontinuirani pritisak na Savez od strane jednog novinara Federalne televizije koji je svoji komentarom uzburkao strasti.

SIPA je potvrdila da je i ranijih godina u više navrata postupala po anonimnim prijavama, te zahtjevima i naredbama Tužilaštva BiH, koje se odnose na provjere poslovanja u FS BiH. O svim preduzetim mjerama i radnjama SIPA je Tužilaštvu BiH i Sudu BiH dostavila odgovarajuće izvještaje, koji su rezultirali podizanjem optužnica i pravosnažnim presudama Suda BiH.