latinica  ћирилица
28/01/2015 |  18:01 | Autor: SRNA

Radončić: SDA i DF nemaju dovoljan kapacitet za formiranje vlasti u FBiH i BiH

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić izjavio je da su poteškoće u procesu formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i BiH razultat nedovoljnog kapaciteta koalicionih parnera SDA i Demokratskog fronta.

"Očigledno je da su se ispunile prognoze da će najveći problemi u formiranju vlasti biti u FBiH i na nivou BiH, iz jednostavnog razloga jer koalicioni partneri, prvenstveno SDA i DF, nemaju dovoljan kapacitet na mnogim nivoima. DF nema dovoljno Hrvata i Srba u Domu naroda i sada imamo problem sa izborom potpredsjednika FBiH", rekao je Radončić.

On je podsjetio i da je zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ranije izjavljivao da SDP ni na koji način ne treba biti dio vlasti, te da je juče izjavom da je SDP državotvorna stranka, od koje očekuje glasove za izbor potpredsjednika FBiH, negirao sam sebe.

"Sve to govori da je SDA ušla potpuno neorganizovano u proces formiranja vlasti i da sada plaća cijenu tih obećanja", rekao je lider SBB-a.

Komentarišući informaciju koja se pojavila u medijima Republike Srpske da je EU pokrenula inicijativu da se na nivou BiH formira široka koalicija s ciljem provođenja reformi koje su postavljene kao uslov za dalje približavanje evropskim integracijama koja bi ukljičivala SNSD i SBB, Radončić je naglasio da mu ne pada nam napamet da koalira sa SDA.

"Dobio sam više od 200.000 glasova na kritici užasno neuspjele vlasti SDA, bošnjačke, odnosno, islamističke državne mafije, sistemske korupcije i zloupotreba te iste vlasti u pojedinim segmentima pravosuđa, i što se tiče SBB-a, ne pada nam napamet da koaliramo sa SDA", istakao je Radončić.

Prema pisanju "Presa Republika Srpska", EU je pokrenula inicijativu da se na nivou BiH formira široka koalicija stranaka, koja uključuje SBB i SNSD, s ciljem provođenja reformi koje su postavljne kao uslov za dalje približavanje evropskim integracijama.

Zamjenik predsjednika SDA Izetbegović i predsjednik DF-a Željko Komšić zatražili su juče od predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića podršku za izbor rukovodstva Doma naroda te potpredsjednika FBiH, da bi se u najkraćem roku okončano proces formiranja zakonodavne i izvršne vlasti FBiH.