latinica  ћирилица
28/01/2015 |  18:25 | Autor: SRNA

Tužilaštvo traži osudu Selimovića, Ružnića i Mustafića

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog vijeća Suda BiH da, nakon obnovljenog suđenja, Mehura Selimovića, Adila Ružnića i Emira Mustafića osudi za ratni zločin protiv zarobljenih pripadnika vojske i policije Republike Srpske i protiv civilnog srpskog stanovništva u Krajini.

Iznoseći završnu riječ, tužilac Gordana Tadić rekla je da je nakon preslušavanja iskaza svjedoka i uvođenja materijalnih dokaza na obnovljenom suđenju dokazano da su trojica optuženih počinili zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.

"Zbog toga predlažemo Sudu da ih proglasi krivim i osudi na kaznu po zakonu", navela je Tadićeva.

Prvostepenom presudom Selimović, Ružnić i Mustafić bili su osuđeni da su od aprila 1994. do kraja januara 1996. omogućili i sami učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju lica zatočenih u centru "Luke" u Bihaću, auto-servisu "Rad" u Cazinu, kasarni "Adil Bešić" i prostorijama hotela "Park" u Bihaću.

Tom presudom Selimović i Ružnić osuđeni su na po osam godina, a Mustafić na devet godina zatvora.

Osuđujući dio presude je Apelaciono vijeće ukinulo u decembru 2013. godine i odredilo novo suđenje.

U završnoj riječi Tadićeva je navela da su optuženi u sabirnim centrima prilikom ispitivanja vršili psihičko i fizičko maltretiranje ili su dopuštali da se takva maltretiranja dešavaju u njihovom prisustvu. Ona je podsjetila i na iskaze svjedoka koji su posvjedočili da su ih Selimović i Ružnić maltretirali.

"Od svjedoka smo mogli čuti da se Selimović i Ružnić gotovo nikada nisu predstavljali, te su njihova imena zarobljenici saznavali od drugih. To znači da su bili svjesni radnji koje preduzimaju", navela je Tadićeva.

Ona je rekla da su neki svjedoci naveli da ih je tokom boravka u zatočeništvu zlostavljao Mustafić.

"On je svoju tezu odbrane zasnovao na hipi-pokretu i rok muzici. Ali to je neuvjerljiva tvrdnja i za mirnodopske, a ne ratne okolnosti", istakla je Tadićeva.

Prema njenim riječima, iz provedenih dokaza proizlazi da su svi bili pripadnici Petog korpusa tzv. Armije BiH, pod čijom kontrolom su funkcionisali sabirni centri.

Tužilaštvo tvrdi da je Selimović bio referent za kontraobavještajne poslove Petog korpusa, Ružnić referent operativac, a Mustafić vojni policajac.

Iznošenje završnih riječi Odbrane optuženih počeće u srijedu, 11. februara.