latinica  ћирилица
28/01/2015 |  18:51 | Autor: TANЈUG

Cipras ukida "ol inkluziv" u hotelima

Novi premijer Grčke Aleksis Cipras obećao je donošenje mjera za spas ekonomije zemlje i priznao da njegova vlada nema prava na grešku.

Cipras je istakao da su njegovi prioriteti da privredi pruži priliku da se razvija i pomogne malim preduzećima kojima prijeti bankrot. Prema njegovim riječima, veliki značaj će dati politici smanjenja nezaposlenosti.

On je takođe obećao da će promijeniti postojeći sistem masovnog turističkog odmora "ol inkluziv" kakav je razvijen u Grčkoj posljednjih nekoliko decenija. Konkretno, mogu biti promijenjena poreska pravila za odmarališta sa tim sistemom.

- Mi ne želimo da zadržimo postojeći model intenzivne eksploatacije turizma - rekao je premijer.

Cipras, kako navodi Dejli mejl, prije svega namjerava da podrži povratak sa sistema "ol inkluziv" na tradicionalne modele odmora, kada turisti posjećuju lokalne barove, restorane i znamenitosti.

Hoteli sa "ol inkluziv" ponudom su popularni kod porodica s ograničenim budžetom, koje znaju da neće imati dodatne troškove za hranu, piće i zabavu. Istovremeno, oni su "katastrofa" za lokalne trgovce i vlasnike restorana, jer se zadržavaju iza ograda odmarališta, navodi list.

Predstavnici turističkog sektora u Velikoj Britaniji i Grčkoj se protive bilo kakvim poreskim promjenama, koje će podići cijene u odmaralištima zemlje. Grčka nacionalna turistička organizacija je izrazila nadu da će Vlada odgovorno pristupiti unošenju bilo kakvih promjena.