latinica  ћирилица
29/01/2015 |  16:09 | Autor: BETA

Očekuje se 1.000 filmova na Međunarodnom festivalu "Kratka forma"

Na Trećem festivalu kratkog filma "Kratka forma", koji se održava u Gornjem Milanovcu, organizatori u takmičarskoj konkurenciji očekuju 1.000 filmova.
Filmska traka - Foto: ilustracija
Filmska trakaFoto: ilustracija

Kako je prije dvije godine nastala Međunarodna mreža filmskih festivala koji obuhvata više od 20 zemalja, a u čijem je osnivanju učestvovalo filmsko uredništvo Kulturnog centra Gornji Milanovac, ove godine se očekuje trostruko više filmova nego na prethodnom izdanju "Kratke forme", kažu organizatori.

Festival ima četiri kategorije: mikro film, mini film, kratki film i filmsko stvaralaštvo djece i omladine za uzrast do 15, odnosno 19 godina.

Kuriozitetom takmičenja smatra se javno glasanje u konsultaciji sa publikom. Dva žirija festivala moraju jednoglasno dodijeliti nagrade.

Kako se festival održava svake druge godine, pravo učešća imaju autori čija su djela nastala poslije 1. januara 2013, a koja će biti upućena na konkurs do 1. maja 2015. godine, naveli su organizatori.

Festival će se održati od 19. do 27. septembra. Kulturni centar Gornjeg Milanovca 2014. godine dobio je nagradu za najuspješniju filmsku produkciju na 43. Reviji filmskog stvaralaštva djece i omladine koje dodjeljuje Јugoslovenska kinoteka.