latinica  ћирилица
29/01/2015 |  18:14 | Autor: AFP

Njemačka privreda u minus poslije pet godina

Inflacija u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, u januaru je zašla u negativnu zonu prvi put u posljednjih pet godina, što je posljedica nižih cijena energije.

Inflacija u Njemačkoj je u januaru bila minus 0,3 odsto u poređenju sa januarom prošle godine, objavila je njemačka kancelarija za statistiku Destatis u preliminarnim podacima. Frans pres podsjeća da je u decembru inflacija u Njemačkoj pala na 0,2 odsto, na najniži nivo za posljednjih pet godina.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, koji kao mjerilo inflacije koristi Evropska centralna banka, rast potrošačkih cijena u Njemačkoj je u januaru na godišnjem nivou bio čak i niži, odnosno minus 0,5 odsto, što je znatno ispod zacrtanog cilja ECB-a od nešto ispod dva odsto.

Niže cijene energije i hrane su u posljednjih nekoliko mjeseci izvršile pritisak na njemačku inflaciju, a posljednji put kada je inflacija u toj zemlji zašla u negativnu zonu bilo je u decembru 2009. gdoine.

Najnoviji podaci o deflaciji su dobra vijest za potrošače, ali loša vijest za ECB koja je prošle nedjelje lansirala program otkupa državnih obveznica vrijedan bilion evra kako bi se uhvatila u koštac sa deflacijom i stagnacijom u privredi evrozone, primjećuju analitičari.