latinica  ћирилица
29/01/2015 |  19:46 | Autor: B92

Stiže nastavak trilogije "Milenijum"

Četvrti tom švedske krimi-sage "Milenijum" zvaće se "Ono što nas nije ubilo", najavio je autor David Lagerkranc kojem je povjeren zadatak da dovrši djelo Stiga Lašona, nakon piščeve iznenadne smrti 2004. godine.

Davida Lagerkranca, najpoznatijeg po tome što je napisao "Јa, Zlatan", autobiografiju slavnog švedskog fudbalera Zlatana Ibrahimovića, izabrala je švedska izdavačka kuća Nordstedts kako bi nastavio avanture Mikaela Blomkvista i Lizbet Salander.

Izdavačka kuća priprema veliko lansiranje romana koji će 27. avgusta istovremeno biti objavljen u 35 zemalja. Knjiga će biti prevedena u najvećoj tajni kako bi se spriječile nelegalne objave pojedinih dijelova.

Iako nije ništa otkrio o sadržaju romana, pisac je da je ostao vjeran temama koje je Lašon pokrenuo u prve tri knjige.

- Pisati nadugačko (knjiga ima 500 strana) nije samo po sebi cilj, ali sam htio da u mojoj knjizi bude isto toliko intriga koliko i u Lašonovim - naveo je Lagerkranc.

Knjige iz trilogije Milenijum - Muškarci koji mrze žene, Djevojčica koja se igrala vatrom i Kula od karata, postigle su veliki uspjeh prvo u Švedskoj, pa u skandinavskim zemljama, a kasnije i u Europi i SAD. Bile su niz godina na vrhu najprodavanijih knjiga. 

Lašon je posthumno dobio mnoga priznanja, a po knjigama su snimljeni i filmovi, koji su postigli veliku gledanost.