latinica  ћирилица
30/01/2015 |  10:31 | Autor: SRNA

EU zatražila od lidera stranaka da podrže izjavu

Evropska unija pozdravila je objavljivanje dogovora Predsjedništva BiH o pisanoj obavezi za sprovođenje reformi u okviru procesa pristupanja EU, te apelovala da svi lideri političkih stranaka potvrde svoju eksplicitnu podršku ovoj pisanoj obavezi.

- Tekst pisane obaveze koji konsoliduje doprinos lidera političkih partija u skladu je sa zahtjevima naznačenim u zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU od 15. decembra prošle godine, navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

EU smatra da pisana obaveza utvrđuje jasan put za BiH.

Nakon završetka procedure usvajanja pisane obaveze u BiH, uključujući i njeno usvajanje u Parlamentarnoj skupštini BiH, EU će odgovoriti kao što je navedeno u zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU iz decembra.

- Evropska unija još jednom ističe svoju snažnu opredijeljenost za budućnost BiH u EU, ističe se u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva BiH, koja je objavljena juče, navodi se da će institucije vlasti u BiH sprovesti sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU , kao suverena država koja ispunjava uslove i obaveze za članstvo.

Članovi Predsjedništva Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović obavezali su se da će institucije na svim nivoima vlasti, u skladu sa ustavnim nadležnostima, u svoje programe rada uključiti reforme neophodne za napredak BiH u procesu pridruživanja EU i u svom djelovanju davati prioritet blagovremenom sprovođenju tih reformi.